Tio år med det goda ordet

Insidan Artikeln publicerades
Det händer att läsare ringer och berättar att Siljans Måsars böcker har räddat livet på dem. Det är den verkliga lönen för mödan, menar Yvonne Frank Månsson, som har byggt upp sitt förlag till Sveriges största i sin genre. Till påsk håller Siljans Måsar öppet för besökare och ställer ut både böcker och konst.
Foto:Johan Bentzel
Det händer att läsare ringer och berättar att Siljans Måsars böcker har räddat livet på dem. Det är den verkliga lönen för mödan, menar Yvonne Frank Månsson, som har byggt upp sitt förlag till Sveriges största i sin genre. Till påsk håller Siljans Måsar öppet för besökare och ställer ut både böcker och konst.

Tio år har gått sedan Yvonne Frank Månsson påbörjade den bok som lade grunden till förlaget Siljans Måsar. Namnet må vara hämtat från Dalarnas största sjö, men verksamheten bedrivs sedan länge på slätten utanför Ystad.

Yvonne Frank Månsson låg i skidbacken med en arm så svårt bruten att den i princip låg på ryggen. Bakom sig hade hon några slitsamma år som egenföretagare i förlagsbranschen utan möjlighet att ta ut lön och hade precis bestämt sig för att ge upp. Nu kom hon på andra tankar.

– Jag förstod att jag hade fattat fel beslut, bestämde mig för att fortsätta lite till och långsamt började det vända. Jag tackar alla svårigheter. De är dörröppnare till något större som jag har missat. Livet ger oss ibland små signaler som vi inte uppfattar. Så till slut ger det oss en käftsmäll, och då fattar vi.

Men historien om Siljans Måsar började inte där, utan egentligen med ett impulsivt beslut som Yvonne Frank Månsson och hennes familj fattade 2008. Då lämnade de Ystad, där de hade bott i tio år, och flyttade till Dalarna. De kände ingen där men ville bo på en plats där barnen skulle få uppleva snö.

Det var där intill Siljan som Yvonne Frank Månsson den 18 oktober 2008 började skriva. Hon beskriver processen som helt magiskt. Orden bara flödade. Hon förstod inte riktigt varifrån de kom.

Däremot insåg hon tidigt att hon skrev i en genre som de mer etablerade förlagen helst inte befattade sig med. Därför bestämde hon sig för att ge ut boken, ”Ljus från norr”, på egen hand. På kort tid skrev hon dessutom ytterligare två böcker.

Att ge ut andra författare hade hon inte en tanke på, men det dröjde inte länge förrän manusen började strömma in och plötsligt satt hon med ett förlag. Böckerna utgår från medmänsklighet, etik, moral och andlighet – ”det goda ordet”, som Yvonne Frank Månsson själv uttrycker det.

– Jag värnar om den feminina rösten inom oss alla. Jag ger ut en hel del manliga författare, men de bejakar sin kvinnliga sida och skriver om de värdena. Det handlar om att ha balans i tillvaron. En balanserad människa orkar förlåta, orkar ha tålamod och orkar hjälpa till.

I dag är det bara förlagets namn som är förankrat i Dalarna, för redan efter två år längtade familjen tillbaka till Ystad och bor sedan 2011 på en gård utanför Stora Herrestad. Här har Yvonne Frank Månsson också sin arbetsplats.

Siljans Måsar är Sveriges största förlag inom sin genre och har över hundra författare i sitt stall, däribland Käthe Ivarsson och Pia Rockström från Ystad. Men att vinna acceptans i branschen är inte helt lätt.

Av någon anledning har förlagets litteratur, trots eller kanske på grund av sitt positiva budskap, en förmåga att provocera. Yvonne Frank Månsson berättar att hon till och med har blivit spottad på när hon ställde ut på Bokmässan i Göteborg.

Numera känner hon av en större respekt och ett växande intresse för förlagets ämnesområden, även om viss misstänksamhet lever kvar. Men någon måste ju finnas där ute i periferin, menar hon.

– Jag trivs där och är inte rädd för att vara där. Jag är helt övertygad om att vetenskapen en dag gifter sig med hjärtat. Hur eländig världen än är tror jag på det goda i livet och är stolt över det. I och med att jag brinner för det kan det inte finnas ett bättre forum än att ge ut det i bokform. De här böckerna vill lyfta oss ur gamla invanda mönster och perspektiv. Att tänja på gränserna och utvecklas är ju att leva. Deckare finns det tillräckligt av.