Tio meter rulltårta invigde parken

Insidan Artikeln publicerades
Inte mindre än 10 meter rulltårta väntade på alla som kom till invigningen av parken förra måndagen. Linn Olsson, Alicia Larsson, Alexander Olsson och Leevi Nilsson såg sugna ut.
Foto:Louise Lind
Inte mindre än 10 meter rulltårta väntade på alla som kom till invigningen av parken förra måndagen. Linn Olsson, Alicia Larsson, Alexander Olsson och Leevi Nilsson såg sugna ut.

Förra måndagen invigdes den förnyade Järnvägsparken i Onslunda av stora och små. På programmet stod tårta, tal, bandknytning och förstås en hel del lek.

ÖM har tidigare berättat att Järnvägssparken i Onslunda får ett ansiktslyft. Parken har länge använts som byns mötesplats för olika festligheter, men har till största del bestått av gräsmatta samt grillplats. Onslunda byalag, som har ett nära samarbete med byns skola, tog kontakt med kommunen och önskade en uppdaterad park med bland annat lekredskap och toalett och fick grönt ljus.

– Vi har som pågående projekt att se över lekplatserna i kommunen och vi har haft ett bra samarbete med byalaget, säger Matilda Dahlin, landskapsingenjör på Tomelilla kommun och tillägger att den nya lek- och mötesplatsen bekostats dels med pengar från det så kallade LONA-projektet (lokala naturvårdsprojekt) och dels av kommunen själv.

Till invigningen förra måndagen kom såväl kommunpolitiker och tjänstemän som fritidsbarn och -vuxna och medlemmar från byalaget för att festa på tårta och testa de nya lekredskapen. Lotta Hedström (Mp) invigningstalade.

– Det är lekandet och lusten som har präglat det här projektet. Processen har skett med byalaget och skolan tillsammans med de som bor här och blir berörda.

Därefter blev det bandknytning kring ett träd istället för bandklippning och kaffe och tårta var framdukat.

I fjol påbörjades arbetet som nu är i princip klart. Till bybornas förfogande finns nu utetoalett, bollyta, vindskydd, grillplats, bord med bänkar och lekredskap. Barn och vuxna från skolan är redan mycket nöjda med parkens förvandling.

– Vi har redan varit här flera gånger. Det är perfekt för utedagar och barnen gillar det jättemycket. Här finns grillar och stora ytor för lek, säger fritidspedagog Dana Johansson från Odenslundsskolans fritidshem.

Även från byalagets sida är det idel positiva tongångar.

– Det är roligt att det nu finns någonstans att träffas och vi vill tacka kommunen och alla som varit med och tipsat och jobbat med parken, säger byalagets ordförande Gert Jönsson.

Text och bild: Louise Lind