Tioåriga tankar om livet efter flytten

Insidan Artikeln publicerades
Med inspiration av Sue Townsends böcker om Adrian Mole valde Bengt Nyman dagboksformen för att skildra tioåriga Kims liv. En ambition var också att berätta om livet i dagens skola, vilket han känner väl till genom sitt arbete som lärare.
Foto:pressbild
Med inspiration av Sue Townsends böcker om Adrian Mole valde Bengt Nyman dagboksformen för att skildra tioåriga Kims liv. En ambition var också att berätta om livet i dagens skola, vilket han känner väl till genom sitt arbete som lärare.

Att komma ny till en skola är inte lätt, framför allt inte när man bara är tio år. I den nyutkomna barnboken ”Beethoven suger!” får läsarna en inblick i hur det kan vara.

”Varning!!! Det är min högst privata dagbok som du just nu håller i din hand. Om du bara så mycket som andas på den så kommer det att gå illa för dig...”

Tioåriga Kim skriver dagbok och fyller den framför allt med tankar om hur det är att ha tvingats börja på en ny skola efter föräldrarnas skilsmässa.

Fast egentligen är det Bengt Nyman som står bakom orden. Han är författare till den aktuella barnboken ”Beethoven suger!”, som skildrar Kims öde.

  Själv har Bengt Nyman sedan länge lämnat barndomen bakom sig, men genom sitt jobb som lärare får han ständigt nya inblickar i de ungas värld. Dessutom kan han i allra högsta grad relatera till de bekymmer som hans rollfigur ställs inför.

  – Jag har jobbat som lärare i många år. För några år sedan bytte jag skola och kom till en plats där jag inte kände en enda människa. På min gamla skola visste folk vem man var. Nu kom jag helt ny till en skola med 850 elever och kanske 100 lärare. Då kom jag att tänka på de barn som måste byta skola.

  Boken utspelar sig på Björkhagens skola i Stockholm, just den skola som Bengt Nyman jobbar på i dag, men de stora dragen har han tänkt ut i en helt annan miljö.

  Som mest kreativ är han under sina vandringar i det österlenska landskapet. Han brukar cykla ner till havet i Vitemölla från fritidshuset i Vitaby och sedan vandra längs vattnet till Haväng och därefter ta vägen över hedarna tillbaka.

  – Det är så rogivande att gå bredvid havet. Man är ju helt ensam där. Till vardags är det svårt att bara sätta sig på en köksstol och vara kreativ. Det funkar inte för mig i alla fall.

  ”Beethoven suger!” är hans första barnbok. Men för elva år sedan gav han ut romanen ”John Lennon var min bror, jag svär!”. Då turnerade han också runt tillsammans med den i dag inte helt okände Gustav Mandelmann, som stod för musiken, medan han själv läste stycken ur sin bok.

  Även den här gången hoppas Bengt Nyman komma ut och möta läsarna, gärna på Österlen, men det lär bli utan Gustav Mandelmann.

  – Förr var vi lite mer jämbördiga. Om vi skulle åka ut tillsammans i dag hade väl alla bara velat höra honom berätta om djuren. ”Måste den där mannen stå och läsa ur sin bok, kan inte Gustav berätta hur det gick för lammen i stället?”, säger Bengt Nyman med ett hjärtligt skratt.