Tioårsjubileum för bowlande veteraner

Insidan Artikeln publicerades
En brett leende Sven Persson, 87 år, ägnar sig åt sin favoritsport. Han har bowlat sedan 70-talet och var en av grundarna av Veteranerna.
Foto:Janni rix
En brett leende Sven Persson, 87 år, ägnar sig åt sin favoritsport. Han har bowlat sedan 70-talet och var en av grundarna av Veteranerna.

I tio år har bowlingklubben Veteranerna lockat pensionärer till Korsavadshallen i Simrishamn. Men det handlar om så mycket mer än att välta käglor med klot. Den starka gemenskapen är minst lika viktig.

Det smäller och smattrar och käglorna studsar åt alla håll och kanter. Här och var delas det ut en och annan high five. Förtjusta utrop över klockrena strikar blandas med besvikna suckar över missade spärrar.

Bowlingklubben Veteranerna är i full gång, precis som de brukar vara två gånger i veckan mellan augusti och maj. Men det här är ingen vanlig sammankomst. Klubben firar nämligen tio år och har dagen till ära tagit samtliga banor i Korsavadshallen i besittning för en intern jubileumstävling.

Medlemmarna har parats ihop två och två utifrån den senaste säsongens resultat. För att få så jämna lag som möjligt har den som står överst på listan bildat lag med den som står underst och den som står näst högst upp med den som står näst längst ner och så vidare.

– Efter tävlingen fortsätter vi ner till Mårtens Kök för en bit mat. Dit har vi även bjudit in våra hedersmedlemmar. Har man en gång kommit med i föreningen blir man inte utkastad bara för att man inte längre orkar bowla. Då blir man automatiskt hedersmedlem och får komma på alla sammankomster, säger ordföranden Kent Wetterlöf.

Det går hand i hand med klubbens sociala funktion. Kamratskapen är stark och för många är det ett sätt att träffa folk för en stunds trevlig samkväm.

Under förutsättning att man har nått pensionsåldern är vem som helst välkommen, oavsett tidigare bowlingerfarenheter. De rutinerade bowlarna tar sig an nybörjarna. Ålderspannet är stort, från spänstiga ynglingar i 60-årsåldern till erfarna åldermän nära 90-strecket.

– Samvaron betyder mycket för oss allihop. Vi skojar mycket med varandra. Och även om man har blivit lite till åren finns ju tävlingsinstinkten kvar, säger Lars Fröjdh, som har varit med i Veteranerna sedan starten.

Veteranerna ingår i riksserien, där de möter andra pensionärsklubbar i Sverige. De far dock inte land och rike runt, utan varje klubb spelar på sin hemmabana och därefter jämförs resultaten. Veteranerna brukar hålla sig långt framme och hamnar nästan alltid på pallplats, inte sällan högst upp.

– Vi är väldigt stolta över våra medaljer, säger Kent Wetterlöf.

Pensionärsbowlingen i Simrishamn har många år på nacken, betydligt fler än Veteranernas tio. 87-årige Sven Persson är nestorn i gänget och har bowlat i mer än 40 år. Som pensionär drev han på för att få andra i samma ålder att ge sig in i sporten. Han var också en av Veteranernas grundare och är aktiv än i dag.

– Har man väl kommit i gång blir man biten.