Toner och smaker till stöd för Musikhjälpen

Insidan Artikeln publicerades
Eleverna på musikkompositionslinjen hade arrangerat varsin jullåt och spelade upp dessa vid Österlens Folkhögskolas arrangemang till förmån för Musikhjälpen. Eleverna bytte hela tiden instrument med varandra och hade kommit på snillrika arrangemang.
Foto:Johan Bentzel
Eleverna på musikkompositionslinjen hade arrangerat varsin jullåt och spelade upp dessa vid Österlens Folkhögskolas arrangemang till förmån för Musikhjälpen. Eleverna bytte hela tiden instrument med varandra och hade kommit på snillrika arrangemang.

Musikhjälpen engagerar varje år personer i hela landet. På Österlens Folkhögskola är det tradition att bidra. Den 13 december var det dags igen för ett fullspäckat arrangemang.

För fjärde gången ställde Österlens Folkhögskolas elever och personal upp för att samla in pengar till Musikhjälpen, Sveriges radios arrangemang, som i år rullade dygnet runt mellan den 11 och 17 december. Årets tema var ”Barn är inte till salu”.

Förra året fick folkhögskolan ihop en bit över 20 000 kronor till Musikhjälpen. I år översteg summan 28 000 kronor – inte fy skam.

Folkhögskolan gjorde sin insats på Luciadagen genom ett antal aktiviteter, allt från loppis och matförsäljning till biltvätt och musikunderhållning. Överallt fanns tv-skärmar där direktsändningen från Musikhjälpens studio i Umeå kunde följas.

– Såklart vi vill hjälpa till! Det är ett jättebra tillfälle och bra för oss också, sade Johannes Leo Sjöblom, elev på den nystartade musikkompositionslinjen.

Han och hans studiekamrater hade fått i uppgift att arrangera varsin julsång och nu fick de möjlighet att spela upp sina alster för en publik. Själv hade Johannes Leo Sjöblom fått ”Nu tändas tusen juleljus” på sin lott och var nöjd med resultatet.

– Jag är egentligen lite trött på den sången, men det var så skönt att få göra vad jag själv ville med den. Den blev en bossanova i stället.

För den som var ute efter spännande smaker fanns det mycket att välja på. Eftersom skolan har många elever från andra länder, inte minst från Syrien, utgjordes utbudet av en minst sagt internationell buffé. Ett bord dignade exempelvis av läckra syriska bakverk och maträtter.

Intill satt Ghayth Gerkh och Yasyr Chami och sålde gåtor. Hundra gåtor fanns att välja bland och för tio kronor gåtan kunde man, om man lyckades knäcka de ofta svåra och underfundiga tankenötterna, vinna profilprylar från skolan.

Undertecknad satsade på två gåtor och gick bet på den första: Vilken bokstav åker mellan Helsingborg och Stockholm? Tja, säg det. Det visade sig vara E, som i Europaväg. Sedan var det dags för gåta nummer två.

– Vilken månad är det bäst att ta sig en rask promenad? frågade Ghayth Gerkh med en finurlig min.

Mars, kläckte denne reporter ur sig, vilket visade sig vara rätt. Att välja en penna som pris kändes självklart.