Trädgårdstokig duo

Simrishamn Artikeln publicerades
Anna Nilsson och Martina Illerhag äger och driver Kiviks trädgård tillsammans. Som duo är de en av årets kandidater med chans att bli Årets rosdrottning.
Foto: Hannah Andersson
Anna Nilsson och Martina Illerhag äger och driver Kiviks trädgård tillsammans. Som duo är de en av årets kandidater med chans att bli Årets rosdrottning.

Anna Nilsson och Martina Illerhag är, som duo, den andra av årets två kandidater med chans att bli Årets rosdrottning.

Anna Nilsson och Martina Illerhag träffades i budgivningen om Kiviks trädgård. Sedan ett år driver de den uppskattade handelsträdgården tillsammans.

Hur såddes fröet till ditt trädgårdsintresse?

– Jag är uppväxt med trädgård, det har alltid funnits i mitt liv, svarar Anna. I mitt med, säger Martina. Jag fick tidigt så och lära mig att ta sticklingar.

Hur känns det att vara nominerad?

– Vi blev glatt överraskade och tycker att det är jättekul, svarar Martina.

Vad skulle det betyda om ni vann?

– Rosfesten är ett väldigt trevligt initiativ, som det är kul att få vara en del av, svarar Anna. Arbetet med att kartlägga och bevara äldre och ovanliga rossorter, som evenemanget bidrar till, är viktigt.

Vad är det med rosor som fascinerar dig?

– Mångfalden och variationen, svarar Anna. Rosor kommer i alla storlekar, former, färger och dofter. Det finns verkligen en ros för alla, säger Martina.

Vilken är din favoritros?

– Det känns som att välja mellan sina barn, säger Martina och skrattar. Men måste jag så får det bli Jacqueline du Pré. En ros med stora, krämvita blommor.

– Jag älskar den vanliga vresrosen. Louise Bugnet är en förädlad variant som är vackert rosa i knoppen och vit när den blommar, svarar Anna.

Vackraste rosenträdgården:

– Den Engelska Trädgården på Svabesholm med rosor i vacker kombination med perenner, svarar Martina.

– Jag bor i närheten av Rosentorget i Simrishamn och tycker att offentliga trädgårdar av det slaget fyller en viktig funktion, säger Anna.