Träffar för naturintresserade

Tomelilla Artikeln publicerades
Den 7 oktober arrangerar Naturskyddsföreningen i Tomelilla en vandring längs Gårdlösaleden.
Foto: Moa Dahlin
Den 7 oktober arrangerar Naturskyddsföreningen i Tomelilla en vandring längs Gårdlösaleden.

Naturskyddsföreningen i Tomelilla startade höstens aktivitetsprogram med att städa Järstorpskärret helgen som gick. Österlens naturskyddsförening startar med fågelexkursion längs kusten den 15 september. Båda föreningarna erbjuder ett varierat program med aktiviteter för naturintresserade under hösten.

Lyssna på brölande hjortar i Fyledalen kan man få göra om man följer med Naturskyddsföreningen i Tomelilla den 13 september och den 7 oktober blir det vandring längs fornlämningar och stenbrott utmed Gårdlösaleden. En led som förra året fick miljöpris av just Naturskyddsföreningen.

Några veckor senare, den 20 oktober, blir det gemensam vandring för de båda naturskyddsföreningarna, längs Klammersbäck med fokus på vattenfrågor och vattenkvalitet. Tre dagar senare visar Göran Gustafsson en fotoresa längs Fyledalens spännande fauna och flora på biblioteket i Tomelilla. Programmet återupptas den 4 december då grannkretsarna inom föreningen träffas och visar bilder på folkhögskolan i Tomelilla.

Den 13 september kan man få lyssna på brölande hjortar.
Foto: Mattias Mattisson
Den 13 september kan man få lyssna på brölande hjortar.

Den 6 januari blir det trettondagslunk längs Sövdesjöns örnmarker och den 19 februari delas pris ut för årets bästa miljö- och naturvårdinsats. Tider och mötesplatser går att hitta på föreningens hemsida.

Österlens naturskyddsförening startar med ovan nämnda fågelexkursion, med Lennart Jeppsson som guide, den 15 september. Den 2 oktober väntar Vattenrådets informationsmöte. Den 8 november berättar Mats Wirén om de grönfläckiga paddorna på Grönet, på Sjöfartsmuseet Hoppet i Brantevik.

En hösteftermiddag längs Rörums norra å planerar föreningen lördagen den 17 november. Med vandring för att studera olika delar av åns lopp. Tisdagen den 4 december väntar gemensam bildvisning med grannkretsarna, i Tomelilla. Enligt tradition startar örnskådningen i Tosteberga sedan det nya året, söndagen den 13 januari.