Traktorveckan – ett mullrande hjulfirande

Insidan Artikeln publicerades
Traktorer på rad i väntan på att få ställa upp sig för fotografering.
Foto:Johan Bentzel
Traktorer på rad i väntan på att få ställa upp sig för fotografering.

Traktorveckan har blivit en uppskattad högtid på lantbruksgymnasiet i Bollerup. Det är inte helt lätt att få ordning på nästan 100 traktorer som ska ställas på snygga led, men det löser eleverna med bravur.

Dagen efter att ett 90-tal traktorer har mullrat och blinkat sig genom Tomelilla inför hänförda åskådare, och dagen innan samma skådespel når Ystads gator, dundrar fordonen i tur och ordning in på gårdsplanen på Bollerups lantbruksgymnasium för den årliga fotograferingen.

David Andersson dirigerar traktorerna i lugn och ro, samtidigt som han kommunicerar via headset med sina medhjälpare, som står utspridda lite varstans för att se till så att allt rullar på så smidigt som möjligt.

Det blir en färggrann uppställning med grönt längst bak, sedan rött och därefter blått. Men det är egentligen inte kulören som styr.

– Vi ställer upp traktorerna utifrån märke och årsmodell. Ofta har ju traktorer av samma märke också samma färg. Så det faller sig naturligt, säger David Andersson.

Det är mitt i den årliga traktorveckan, då eleverna kan ta med sig traktorer hemifrån till skolan och traditionsenligt paradera genom Tomelilla och Ystad. Det blir ett sätt att både marknadsföra skolan och stärka gemenskapen mellan eleverna.

Ungdomarna står själva för planering och genomförande. Arrangemanget uppskattas av många, särskilt numera när det har blivit lite mer organiserat och inte lika improviserat som förr om åren. Ordning och reda ska råda i ledet.

– Det är jättekul. Det blir en folkfest av det, säger Linn Persson.

Hon går i trean på lantbruksgymnasiet och tillhör den minoritet tjejer som sitter bakom ratten i traktorerna. Både hon och klasskamraten Eleonora Brodén kör John Deere, givetvis grönskimrande, och det är sannerligen imponerande maskiner.

För stunden finns det en trend bland ungdomar att välja traktor efter storlek, berättar de. Så har det inte alltid varit. För några år sedan var de nättare fordonen mer populära.

Men det finns en särskild tjusning med att sitta högt där uppe ovanför allt och alla, påpekar Eleonora Brodén:

– Det känns som om man äger vägen.