Trefiligt i föräldrars hjulspår

Insidan Artikeln publicerades
I tre generationer har familjeföretaget Sture Nilssons Bil i Hammenhög varit det franska märket Peugeot trogna. I företaget arbetar Gert-Åke, hans son Jonas och dotter Christina, samt Andreas och hans far Hasse.
Foto:Fredrik Ekblad
I tre generationer har familjeföretaget Sture Nilssons Bil i Hammenhög varit det franska märket Peugeot trogna. I företaget arbetar Gert-Åke, hans son Jonas och dotter Christina, samt Andreas och hans far Hasse.

Det blir fullsatt kring fikabordet i bilhallen hos Sture Nilssons Bil när vi landar i Hammenhög med vår reportageserie "I föräldrars fotspår". Här är det nämligen inte bara en, utan tre personer som valt att köra vidare i tidigare generationers hjulspår.

Jonas ansvarar för försäljningen, Andreas för verkstaden och Christina för kontoret. Jonas och Christinas far Gert-Åke och Andreas far Hasse är fortfarande i allra högsta grad aktiva i företaget. Alla heter Nilsson i efternamn, bor i Hammenhög och kör Peugeot förstås.

– Vår far, Sture Nilsson, startade bilverkstaden här på Vallbyvägen 1937, berättar Hasse. Men redan vår farfar, Nils-Herman hade verkstad och sålde GM-bilar nere på NH Nilsson (nuvarande Garaget reds.anm.).

Verksamheten på Vallbyvägen var bred. I verkstaden togs allt från motorcyklar till bilar och traktorer emot. Sture drev dessutom både körskola och bensinmack.

– Och till en början sålde far Austin och Ifa, men 1953 fick han erbjudande om att börja sälja Peugeot åt Gjestvagns som då var generalagent i Sverige, berättar Gert-Åke.

Han var först in i företaget 1959.

– 1969 kom vår bror Stig-Alf hem från militären för att börja i företaget och samma år flyttade jag hem från Malmö där jag läst företagsekonomi, berättar Hasse.

1970 byggdes bilhallen som ligger en liten bit upp på Idrottsplatsvägen.

Verkstaden vägen in

Jonas, Christina och Andreas beskriver hur de mer eller mindre växt upp på bilfirman men Jonas var den som började i familjeföretaget först.

– Efter skolan gjorde jag militärtjänst innan jag började här 1990 minns Jonas. Då hade jag redan sommarjobbat några säsonger. Jag glömmer aldrig sommaren när jag slet med att polera upp en matt transportbil som varit full med dekaler. På morgonen cyklade jag en snabb vända till badet för att ta ett dopp innan jag ställde mig här och polerade, det kändes som att det tog hela sommaren att få den bilen klar, säger Jonas och skrattar.

Samma start fick Andreas och såväl han och Jonas som Gert-Åke och Hasse har gemensamt att de börjat sin bana på verkstadsgolvet.

– Det är en fördel för alla kan mer eller mindre lite av varje, vilket gör det lättare för oss att fånga upp kunderna, säger Jonas.

Bransch i ständig utveckling

2003 byggdes den nuvarande bilhallen och det var i den vevan som Jonas började ägna sig helhjärtat åt försäljningsbiten. Andreas är idag verkstadschef och Christina, som flyttade hem till Hammenhög och kom in i företaget 2001, efter att ha bott i Lund och arbetat som laboratorieassistent, ansvarar för kontoret. Valet att träda in i familjeföretaget var lika enkelt för dem alla tre och alla har hittat sin plats.

– Bilbranschen är kul att jobba inom för den utvecklas hela tiden. Det är aldrig stiltje, säger Jonas.

Uppdelningen av ansvarsområdena har skett naturligt.

– Det fungerar bra, alla har hittat sin roll och vi kompletterar varandra, säger Andreas.

De ser få nackdelarna med att arbeta tillsammans med familjen.

– Något som vi dock är dåliga på, är att få till är strukturerade interna möten, konstaterar Christina.

Å andra sidan blir det mycket jobbsnack privat.

– Det blir mest bilprat när vi umgås, erkänner Andreas.

Helhetslösningar framtiden

Medräknat familjen Nilsson sysselsätter företaget idag 25 personer och verkstaden har så många som 12 lyftar. Sture började med en bred verksamhet och bredden är än idag företagets styrka.

– Kunderna efterfrågar helhetslösningar. Allt fler önskar serviceavtal med en fast månadskostnad och vill kunna få hjälp med allt från service, skador, däckbyte och nyköp under ett och samma tak, säger Jonas.

På frågan om hur den yngre generationen ser på företagets framtid är de överens;

– Även om vi börjar bli trångbodda och det hade varit kul att ta nästa steg så är det viktigt för oss att behålla den familjära känslan, säger Jonas och får medhåll av både Christina och Andreas. Men absolut finns det utvecklingsmöjligheter i att erbjuda kunderna ännu bredare service.

Både Gert-Åke och Hasse tycker det är så kul att arbeta att de gärna fortsätter ett tag till.

– Men vi börjar så sakta lämna över till nästa generation, berättar Hasse. Sälja gör jag gärna men överlämnandet när bilens alla tekniska finesser ska gås igenom överlåter jag gärna till den yngre generationen, säger Gert-Åke och skrattar.

Text: Hannah Andersson

Bild: Fredrik Ekblad