Triss i utegym längs ­­Sjöfartsstråket

Simrishamn Artikeln publicerades
Utegymmen längs Badstigen i Simrishamn är en del av Sjöfartsstråket som sträcker sig från hamnen i söder till Tobisvik i norr. Syftet med stråket är att erbjuda en trafiksäker vandring och cykling, samtidigt som det ger en upplevelse av spännande förflyttning utmed kusten.
Foto: Hannah Andersson
Utegymmen längs Badstigen i Simrishamn är en del av Sjöfartsstråket som sträcker sig från hamnen i söder till Tobisvik i norr. Syftet med stråket är att erbjuda en trafiksäker vandring och cykling, samtidigt som det ger en upplevelse av spännande förflyttning utmed kusten.

Invånarna i Simrishamns kommun har aldrig haft så goda förutsättningar att lyckas hålla det nya årets träningslöften som just nu. I skrivande stund finns det färdigställda utegym i Gärsnäs, Borrby, Hammenhög, Kivik, Sankt Olof och ­­Skillinge. Kommunens projektering för ett utegym i Brantevik är påbörjad och i dagarna slutbesiktigas de nya utegymmen längs med Sjöfartsstråket i Simrishamn.

Istället för att anlägga ett traditionellt utegym i Simrishamn, med alla träningsredskap samlade på en plats, har projektledare Anders Andersson valt att fördela redskapen mellan tre platser längs med Sjöfartsstråket.

– Vi ville skapa ett aktivitetsstråk som bjuder på en upplevelse av spännande förflyttning utmed kusten, berättar Anders Andersson. Det rör sig redan mycket folk längs Badstigen och istället för att placera alla träningsredskapen på en plats, valde vi att fördela dem mellan tre platser.

De tre gymmen ligger längs sträckan från Röken, till norra delen av Tobisviks camping.

– Tanken är att du ska promenera, jogga eller springa mellan gymmen, där du stannar till för att göra styrkeövningar, förklarar Anders.

Totalt har tio redskap för situps, dips, axelpress, bänkpress, rygglyft, chins, stocklyft, knäböj och armgång placerats ut.

– När du har tagit dig hela vägen upp till campingen och sista utegymmet, fungerar det fint att svänga av mot Kristianstadvägen och ta sig längs Åbackarna tillbaka.

I förlängningen är tanken att knyta ihop stråket med Jonebergsparken, som står inför en omfattande satsning vilken beviljats ett bidrag på 2,5 miljoner från Boverket. Parken kommer att omvandlas till ett grönt allaktivitetsområde med fågeltema, med bland annat lekplats, utegym och bouleplan.

– Arbetet med Jonebergsparken kommer att starta under 2019, berättar Anders.

Tillbaka till Sjöfartsstråket och gymmen längs Badstigen som även har försetts med sittplatser och grillmöjligheter.

– Vi hoppas att det ska inbjuda till både aktivitet och umgänge.

När de sista detaljerna kommit på plats är del tre av Sjöfartsstråket klar.

– Ansökan om uppförande av badbryggor invid Strandpaviljongen ligger hos Vattendomstolen. Badbryggorna är etapp fyra, berättar Anders. Planerna för etapp fem, området från Strandpaviljongen till Tullhusstranden, och etapp sex, hamnområdet fram till Marint centrum, kommer att ställas ut framåt vårkanten och förhoppningsvis genomföras nästkommande år.