Tryde 1303 – chansningen som blev en fullträff

Insidan Artikeln publicerades
Efter fem år med Tryde 1303 känner Anna och Juan Villavicencio att de har hittat rätt nivå på verksamheten. Därmed inte sagt att de inte har nya idéer att förverkliga. Närmast på programmet står en hejdundrande jubileumshelg den 17–18 mars.
Foto:Johan Bentzel
Efter fem år med Tryde 1303 känner Anna och Juan Villavicencio att de har hittat rätt nivå på verksamheten. Därmed inte sagt att de inte har nya idéer att förverkliga. Närmast på programmet står en hejdundrande jubileumshelg den 17–18 mars.

De var på jakt efter ett vanligt hus nära Malmö. Det blev ett bed and breakfast på en stor gård utanför Tomelilla. I fem år har paret Villavicencio drivit Tryde 1303 och bjuder nu in till en smak- och glädjerik jubileumshelg.

De kastade sig huvudstupa in i verksamheten strax före påsk 2013 och har sedan dess provat sig fram till dagens verksamhet. Öppettiderna har skiftat, aktiviteterna har kommit och gått och menyn befinner sig i ständig förändring, men nu känner Anna och Juan Villavicencio i alla fall att de har koll på läget.

– Vi håller fortfarande på att utvecklas, men vi tror ändå att vi har hittat rätt, säger Juan.

Annat var det i början. Konstnären Juan och läraren Anna kunde ingenting om att driva kafé och bed and breakfast. De fick lära sig allt när de var mitt uppe i det. Vissa idéer höll inte och fick slopas, som språkkaféerna, medan andra har blivit bärande delar av verksamheten. Konferenserna hör till den senare kategorin.

Till skillnad från många andra som drar i gång verksamheter på Österlen handlade det inte om att uppfylla en livslång dröm. En chans uppenbarade sig och de grep den.

Allt de letade efter var något som var aningen större än tvårummaren i Malmö. Helst ett hus precis utanför staden med plats för en liten ateljé.

– Men det blev en jättegård på Österlen i stället. Vi hade nog tittat på omkring hundra hus innan vi steg in här. Vi kände direkt att vi skulle strunta i Malmö och strunta i läraryrket och satsa här, säger Anna.

– Det var en helt annan känsla här än i något av de andra husen som vi hade tittat på, fyller Juan i.

Gården byggdes redan på 1840-talet och förknippades i många år med ”Tinkarna”, en udda syskonskara som bodde på gården och som Anna och Juan har uppkallat både en pizza och en av sina teambuildingsaktiviteter efter.

På 1980-talet blev platsen känd som Trydegården. Det var en mycket populär restaurang och namnet lever därför kvar i folkmun, trots att paret Villavicencios verksamhet har en helt annan inriktning. Slottssteken är sedan länge utbytt mot vedugnsbakad pizza och smaker från Ecuador, Juans forna hemland.

Sommaren är högsäsong med många besökare och öppet varje dag. Men även under våren och hösten hålls en hel del publika arrangemang på Tryde 1303, medan övrig tid fylls av konferensbesökare, högtidsstunder och annan bokad verksamhet.

För att uppmärksamma femårsjubileet håller Tryde 1303 öppet hela helgen den 17–18 mars med specialerbjudanden i kaféet, nytt utbud i butiken, musikunderhållning, pyssel och tävlingar. På menyn står både Österlentapas och sydamerikanska tapas.

– Det är bara att komma hit och hänga, säger Anna.

På kvällen den 17 mars blir det en stor jubileumsfest, som kräver föranmälan. Utöver mat, bubbel och musikunderhållning blir det en färgsprakande och uppsluppen avslutning.

En fest i Sverige handlar om att äta, medan en fest i Ecuador handlar om att dansa. På Tryde 1303 får man det bästa av båda världar, lovar Anna.

– Så efter maten blir det ”hora loca”, vilket betyder galna timmen. Det är så man gör i Sydamerika. Vi tar fram en massa maskeradgrejor – masker, peruker, glasögon och pipor – och sedan är det bara att hoppa upp och dansa!

Makarna Villavicencio känner sig rotade i Tryde och ser redan fram emot tioårsjubileet. Men det innebär inte att de slår sig till ro. Tvärtom känner de sig redo för nya utmaningar.

I januari besökte de Ecuador och knöt kontakter inför nästa år, då de avser att börja arrangera guidade resor till landet, avslöjar Anna.

– Januari är ju den tråkigaste månaden här. Då skulle vi vilja ta med oss resenärer härifrån och visa det riktiga Ecuador.