UF-företag trappar upp

Bollerup Artikeln publicerades
Jelena Andersson, Hanna Richárd, Klara Rohlin, Elin Tingström och Yona Cotton, driver UF-företaget Citybönder.se som fungerar som Blocket fast för livsmedel.
Jelena Andersson, Hanna Richárd, Klara Rohlin, Elin Tingström och Yona Cotton, driver UF-företaget Citybönder.se som fungerar som Blocket fast för livsmedel.

En sajt där gårdsbutiker, livsmedelsproducenter och privatodlare kan sälja sina varor till konsumenter utan mellanhänder. Det är idén bakom det prisade UF-företaget Citybönder.se som drivs av fem tjejer på Bollerup naturbruksgymnasium.

Klara Rohlin, Jelena Andersson, Yona Cotton, Hanna Richárd och Elin Tingström går andra året på naturbruksprogrammet med inriktning häst. I höstas drog de igång sitt UF-företag Citybönder.se som på kort tid fått stor uppmärksamhet.

På Företagarna Tomelillas näringslivsbankett fick tjejerna nyligen ta emot pris för bästa UF-företag.

– Det känns jätteroligt att få den här utmärkelsen. Det peppar oss att fortsätta utveckla företaget, säger Klara Rohlin, som är VD.

Tanken bakom sajten är att göra det lättare för kunder att handla närodlad mat och lokala råvaror.

– När konsumenter går till sin livsmedelsbutik köper de mat genom en mellanhand och vet kanske inte var den kommer ifrån. Vi vill göra det lättare att köpa närodlad mat, minska matsvinnet och koppla konsumenterna direkt till producenterna, säger Klara.

Det finns också ett tydligt miljötänk bakom affärsidén.

– Produkterna som annonseras transporteras inte långa sträckor för att komma hem till köparen, vilket ofta är fallet i vanliga butiker.

Sajten påminner om en enklare version av Blocket, fast för livsmedel.

Annonsörer kan välja mellan att lägga upp varor i fem olika kategorier: kött, grönsaker, dryck, frukt och grönt samt övrigt.

– Just nu har vi bara fem annonser, men vi jobbar på att lansera sajten. Vi kommer bland annat vara med på mässor, dela ut flygblad och sprida information i sociala medier, säger Yona Cotton som ansvarar för marknadsföringen.