Upplagt för ett aktivt höstlov

Simrishamn Artikeln publicerades
Föreställningen Hjältinnan av Basra är baserad på verkliga händelser. Föreställningen spelas av Teater Jalada onsdagen den 31 oktober på Tomelilla bibliotek och torsdagen den 1 november på Simrishamns bibliotek. Foto: Khaleel Kassab
Foto: khaleel kassab Photography
Föreställningen Hjältinnan av Basra är baserad på verkliga händelser. Föreställningen spelas av Teater Jalada onsdagen den 31 oktober på Tomelilla bibliotek och torsdagen den 1 november på Simrishamns bibliotek. Foto: Khaleel Kassab

Potatislov, höstlov, läslov, kulturlov - kärt barn har många namn. Oavsett vad den skollediga veckan som väntar kallas, så finns det något för alla i det breda aktivitetsutbudet som erbjuds.

Kulturskolan i Simrishamn bjuder in till kul aktiviteter med fri entré hela veckan. På måndagen den 29 oktober blir det spökpyssel, -musik, -historier och -animationer i Rosa huset vid Rosentorget, för barn i åldrarna 7-12 år. Senare samma dag erbjuds spöksminkning, -kakbakning, -musik, -jonglering, och -rum för åldrarna 13-19 år. På tisdagseftermiddagen kan lovlediga från 13 år delta i workshopen Skapa ett spökrum, det blir även spökmys, -pizza och -historier. På onsdagen flyttar aktiviteterna till Valfisken och Bénka-dí där det blir streetdans med Chanan Lareche, uteaktiviteten ”Kod för Sverige” och senare på eftermiddagen väntar en spökrunda i Rosa huset för alla. På torsdagen ges chansen att dansa tillsammans med Bollywoodstjärnan Pooja Shetty Singh på Valfisken.

Obanteatern kommer till Tomelilla kulturhus med föreställningen Kan man..?  lördagen den 27 oktober.
Obanteatern kommer till Tomelilla kulturhus med föreställningen Kan man..? lördagen den 27 oktober.

I Tomelilla kommun kallas höstlovet för kulturlov och Tomelilla kulturhus kickstartar lördagen den 27 oktober med Obanteatern och föreställningen Kan man..? Kan man mata en haj? Eller gå rakt ut i gatan utan att se sig för? Föreställningen baseras på Petter Lidbeck och Lisen Adbåges bok.

Teater blir det även onsdagen den 31 oktober när Tomelilla bibliotek får besök av Teater Jalada och föreställningen Hjältinnan av Basra. Föreställningen handlar om mod och om gränslös kärlek till böcker och litteratur. Torsdagen den 1 november gästar Teater Jalada Simrishamns bibliotek med samma föreställning. Den spelas på svenska, arabiska och engelska.

Men redan onsdagen den 31 oktober erbjuder Simrishamns bibliotek, i samarbete med Kulturkullerbyttan, föreställningen Chango Tango om en liten pojke som gjort en mycket lång resa, och hamnat i ett land där allt är annorlunda och ingen förstår vad han säger.

Onsdagen den 31 oktober gästas Simrishamns bibliotek av Hedda Heiskanen och Juano Passo med Chango Tango. Foto: Kennet Ruona
Foto: Kennet Ruona
Onsdagen den 31 oktober gästas Simrishamns bibliotek av Hedda Heiskanen och Juano Passo med Chango Tango. Foto: Kennet Ruona

Läsrörelsen har utnämnt höstlovet till läslov vilket Simrishamns bibliotek tagit fasta på och startar lovet med aktiviteten ”Läs för hundarna Ziggy och Foxy” lördagen den 27 oktober. Andra aktiviteter på temat är bibliotekets kreativa högläsningar måndagen den 29 oktober. För barn i åldrarna 6-8 år på förmiddagen och för barn i åldrarna 9-12 år på eftermiddagen samma dag. Bokmärkesverkstad blir det tisdagen den 30 oktober och onsdagen den 31 oktober bjuder Simrishamns bibliotek in till kreativt skrivande för barn. På tisdagen, den 30 oktober, gästar även Rikard Persson Simrishamns bibliotek med sin spännande experimentverkstad.

Kulturhuset i Tomelilla bjuder in till en rad aktiviteter på temat vatten under höstlovet. Måndagen den 29 oktober blir det vattenverkstad i samarbete med projektet Österlens sköna vattendrag och biologen Valentina Zülsdorff. Tisdagen den 30 oktober besöker Experimentexpressen biblioteket för att låta barn i åldrarna 6–15 år experimentera med vatten. Torsdagen den 1 november bjuds det in till konstnärligt vattenlabb och barn i åldrarna 6–12 år får skapa med vatten och textil tillsammans med konstnär Birgitta Godlund.

Onsdagen den 31 oktober visas filmen Ensamma i rymden på Kiviks bio.
Onsdagen den 31 oktober visas filmen Ensamma i rymden på Kiviks bio.

Måndag 29 oktober är temat ett helt annat när biblioteket bjuder in till deckarskola med författaren Jeanette Bergenstav och hennes deckarhund. Deckarskolan ges även på på Smedstorps bibliotek och Onslunda bibliotek tisdagen den 30 oktober och på Brösarps bibliotek, onsdagen den 31 oktober. Biblioteket i Brösarp gästas även av Malmö reptilcenter, torsdagen den 1 november och av trollkonstnär Malin Nilsson fredagen den 2 november. Malin besöker också Smedstorps bibliotek samt Onslunda bibliotek, torsdagen den 1 november. Dagen efter, den 2 november blir det dans- och beatboxworkshop med Freestyle Phanatix i Smedstorp.

Film blir det onsdagen den 31 oktober när Halvdan Viking visas på RioBiografen i Tomelilla. Gratisbiljetter finns för avhämtning på RioBiografen från den 24/10. Först till kvarn. Gratis bio blir det även i Simrishamns kulturskolas regi. Onsdagen den 31 oktober visas filmen Ensamma i rymden på Kiviks bio och fredagen den 2 november visas Kikis expressbyrå på Borrby bio, gratis för barn och unga från 7 år, vuxna betalar biljett, först till kvarn.

Fredagen den 2 november visas Kikis expressbyrå på Borrby bio.
Fredagen den 2 november visas Kikis expressbyrå på Borrby bio.

Roliga lovaktiviteter blir det även på andra håll under veckan. Fritid Österlen välkomnar till höstlovskul i A-hallen på Korsavad, där de uppskattade hoppborgarna står reda för alla lovlediga barn den 3-4 november. Brösarps scouter anordnar, för fjärde året, en spökrunda för allmänheten den 31 oktober klockan 18.30 vid idrottsplatsen i Brösarp. I deltagaravgiften ingår godispåse till barnen. På Österlens museum i Simrishamn blir det Halloweenverkstad onsdagen den 31 oktober. Torsdagen och fredagen, 1 och 2 november, karvas det enligt tradition en bedelojtor på museet. Simrishamns dartförening XXX.

Några av ovan nämnda aktiviteter kräver förbokning. Mer information och ännu fler aktiviteter hittar du bland annat på Tomelilla kommuns hemsida, Bibliotek Skåne Sydost hemsida, på facebooksidan "Kulturskolan och kulturgarantin i Simrishamn" på Facebook, och på Visit Ystad och Österlens webbsida.