Uppskattad gympaledare i mer än 50 år

Insidan Artikeln publicerades
Hildegard lyfter fram vikten av att röra på sig för att må bra.– Våra kroppar är gjorda för rörelse och det är viktigt att bibehålla rörligheten när man blir till åren kommen. Även balansen är viktig att träna när du blir äldre. Det finns många övningar som går bra att göra där hemma.
Foto:Hannah Andersson
Hildegard lyfter fram vikten av att röra på sig för att må bra.– Våra kroppar är gjorda för rörelse och det är viktigt att bibehålla rörligheten när man blir till åren kommen. Även balansen är viktig att träna när du blir äldre. Det finns många övningar som går bra att göra där hemma.

I mer än 50 år har Hildegard Persson lett uppskattade gymnastikpass runt om på Österlen. Nu har hon bestämt sig för att ställa gymnastikskorna på hyllan och ÖM besökte idrottshallen på Hammenhögs skola när Hildegard ledde sitt sista gympapass med medlemmarna i PRO Hammenhög.

ÖM överraskar Hildegard med vårt besök när hon är i färd med att förbereda dagens gympapass. Hon hämtar sig snabbt från förvåningen och slår sig ner på läktaren för att berätta om hur det började.

– Jag började som gymnastikledare i Hammenhög 1965. Till en början kallades det för husmorsgymnastik men när Susanne Lanefelt träningspass blev i ropet döpte vi om träningen till Knip, berättar Hildegard. De första åren var vi i den gamla gymnastiksalen, men sedan den nya hallen byggdes 1970 har vi varit här.

En grupp blev snabbt två och det goda ryktet om den duktiga gympaledaren spred sig till grannbyarna.

– I trettio år var jag ledare även i Gärsnäs, i dåvarande motionsklubben Spänst, minns Hildegard och berättar att hon även lett pass i Tomelilla, på Bollerups lantbruksgymnasium, på Solängsskolan i Hammenhög och genom FaR-projektet (fysisk aktivitet på recept reds.anm.).

– När mina barn var små hade jag mamma-barn-gymnastik här i Hammenhög också, det var roligt.

Ingen som Hildegard

Under många år har Hildegard hållit i uppskattade pass för pensionärer genom deras pensionärsföreningar i Borrby, Gärsnäs och längst i Hammenhög. Men nu har hon bestämt sig för att sluta.

– Efter mer än 50 år är det på tiden, säger Hildegard och skrattar men medger att hon kommer att sakna det. Det jag däremot inte kommer att sakna är att ordna med musiken för det har blivit så krångligt. När jag började spelade vi grammofonskivor, sedan blev det kassettband och cd-skivor. Nu ska musiken helst spelas genom telefonen och jag är inte intresserad av teknik så det vill jag inte lära mig, säger hon bestämt. Men rörelserna, de sitter i bakhuvudet, så den biten har varit enkel för mig, säger Hildegard och ler.

Även om Hildegard slutar som ledare så innebär det inte att hon kommer att sluta träna själv.

– Jag kommer fortsätta att träna här för min efterträdare, Åsa Roos från gymmet i Hammenhög, och jag har gått på yoga i många år. Dessutom gör jag någon övning hemma varje dag och tycker om att promenera.

Det har blivit dags att starta dagens gympapass. Deltagarna är ivriga på att komma igång men hinner säga några berömmande ord om Hildegard först;

– Efter ett gymnastikpass med Hildegard känner jag mig som en ny människa, säger Ingrid Håkansson som varit med nästan ända sedan starten. Hon har så bra rörelser och spelar alltid så bra musik. Det finns ingen som Hildegard, sammanfattar Ann-Mari Cronvall med värme i rösten.

Text och bild: Hannah Andersson

Namn: Hildegard Persson

Ålder: 77 år

Bor: Hammenhög

Familj: Två döttrar och sju barnbarn.

Intressen: Att röra på mig och att sticka.

Favoritmusik: Dansmusik.