Utsålt till Österlens nyaste festival

Insidan Artikeln publicerades
Existens Österlen är Sveriges första festival kring existentiella frågor och suget efter biljetter har varit stort. Festivalen hålls i Kiviks kapell, som redan har ett nära samarbete med den arrangerande föreningen Convenium.
Foto:Johan Bentzel
Existens Österlen är Sveriges första festival kring existentiella frågor och suget efter biljetter har varit stort. Festivalen hålls i Kiviks kapell, som redan har ett nära samarbete med den arrangerande föreningen Convenium.

De existentiella frågorna är så pass angelägna och högaktuella att det går att bygga en hel festival kring temat och få den utsåld två månader i förväg. Det stora intresset för Existens Österlen har både överraskat och glatt arrangörerna.

Festivalen Existens Österlen äger rum den 25–27 augusti. Många välrenommerade föreläsare, musiker, skådespelare, konstnärer, dansare, författare och samhällsdebattörer avlöser varandra.

Det sammanhållande temat är ”Mod och mänsklighet” och bland de medverkande finns Göran Rosenberg, Pernilla August, Malou von Sivers, Anders Kompass och Patricia Tudor-Sandahl.

Suget efter biljetter har varit stort. De släpptes i maj och var slut redan i juni. Väntelistan, ifall det skulle bli några återbud, är lång.

– Det är helt otroligt. Vi hade hoppats på bra respons, men det har överträffat alla förväntningar, säger Cilla Jungerth Jolis, programansvarig.

Festivalen arrangeras av den ideella och religiöst oberoende föreningen Convenium, som sedan starten år 2010 har arrangerat mindre föreläsningar och kurser med de existentiella frågorna i centrum. Existens Österlen tar det hela ett, eller snarare flera, steg längre.

Tanken är att göra något som sätter ett större avtryck och som når ut till fler. Målet är också att stimulera alla sinnen, att erbjuda något för både känslor och intellekt. Helt enkelt en festival som arrangörerna själva skulle vilja gå på, betonar Cilla Jungerth Jolis.

– Det här är första gången som det görs en festival kring existentiella frågor i Sverige. Vi tror att det finns ett stort sug efter sammanhang där man kan träffas och prata om livsfrågor. Vi lever mycket på ytan av oss själva, allt går väldigt fort och vi har de sociala medierna. Det här är ett sätt att sakta ner tempot lite. Vi ska prata om allvarliga ting, men också ha roligt. Det är därför vi gör en festival och inte en akademisk konferens.

Eftersom Convenium redan har ett nära samarbete med Kiviks kapell är det också där festivalen hålls. Det gör att antalet platser är begränsat till 150.

Hur det blir framöver återstår att se, uppger Cilla Jungerth Jolis, som dock är väldigt förtjust i kapellet och den omgivande naturen.

– Vår vision är att det ska bli ett återkommande evenemang. Sedan får vi se hur ofta och i vilken form.

Text och bild (Kiviks kapell): Johan Bentzel

Övriga bilder: Press- och arkivbilder