Välsmakande hobby blev en framgångsrik rörelse

Simrishamn Artikeln publicerades
Sara Classon bytte keramiken mot bakverk. Hemifrån köket i Skillinge driver hon Saras Tårtfabrik.
Foto: Johan Bentzel
Sara Classon bytte keramiken mot bakverk. Hemifrån köket i Skillinge driver hon Saras Tårtfabrik.

Sara Classon började med att göra fantasirika tårtor till vänner och bekanta, men efter ett inlägg på Facebook tog bakandet fart på allvar.

Att skapa har alltid varit en viktig del av Sara Classons liv. Under uppväxten sydde hon mycket och drömde om att bli modedesigner. I tonåren blev hon intresserad av måleri.

I vuxen ålder började hon att jobba med teaterscenografi med uppdrag för alla de stora teatrarna i huvudstaden, bland annat som modellbyggare.

Men när hon och familjen flyttade till Skillinge för tre år sedan var keramiken hennes huvudsysselsättning.

Numera formger Sara Classon i första hand betydligt mjukare saker – och godare också. Hemma i köket skapar hon tårtor i alla skepnader och storlekar, beroende på vad kunderna efterfrågar.

– Folk hör av sig och beställer via Facebook. Det är fantastiskt hur Facebook fungerar och hur det sprider sig, säger Sara Classon.

Sara Classons tårtor.

Allt började som en rolig grej. Hon bakade tårtor till sina vänners bemärkelsedagar och högtider och snart började vänners vänner höra av sig.

Den verkliga skjutsen kom efter ett inlägg på Österlens anslagstavla. 2018 blev ett hektiskt år för nystartade Saras Tårtfabrik.

– Inlägget gillades av jättemånga och sedan fick jag flera beställningar.

I en del av huset som förr i världen var bilverkstad och smedja inreder Sara Classon en mindre butik, där kunderna kan hämta sina tårtor. Här hade hon tidigare sin keramikförsäljning.

– Ett tag höll jag på med det parallellt, men sedan blev det mer och mer tårtbeställningar. Det kändes roligare och faktiskt mer kreativt. Keramikprocesserna tar evinnerliga tider. En tårta är mer direkt.

Bara fantasin sätter stopp för hur en tårta kan se ut. Sara Classon har gjort allt från tigrar och enhörningar till sockerbetor och traktorer.

– Utseendet varierar mycket. Det är också det jag tycker är det roligaste. Då kan jag använda mig av färg och form och allt det där jag tycker är så kul.