Vårens resmål - Prag får konkurrens av Belgrad

Ystad Artikeln publicerades
Big Travel Ystad ser en ökning av weekendresorna på våren. Belgrad i Serbien är en stad som lockar allt fler resenärer.
Foto: Figurniy Sergey
Big Travel Ystad ser en ökning av weekendresorna på våren. Belgrad i Serbien är en stad som lockar allt fler resenärer.

Inte är det väl konstigt att man längtar bort någon gång. En gråmulen torsdagsförmiddag besökte ÖM:s utsände Big Travel i Ystad för att få tips om vårens populäraste resmål och för att få veta mer om årets resetrender.

Carina Andersson, Madelene Nilsson och Pernilla Barnes välkomnar in på före detta Ystads resebyrå, som för ungefär ett år sedan blev Big Travel Ystad. De skräddarsyr affärs-, grupp- och konferensresor, men framförallt hjälper de privatpersoner att planera sina drömresor.

Ett populärt sätt att resa på våren är att dra iväg över helgen.

– Vi ser en tydlig ökning av weekendresorna på våren, berättar Pernilla. De traditionella resmålen som Rom och Prag är alltid populära men vi ser även att allt fler väljer att åka österut, till exempel till Krakow och Budapest. Andra städer som vi märker lockar allt fler resenärer är Tirana i Albanien och Belgrad i Serbien. Jag tror både att det är möjligheten att kunna bo bra och äta gott för en bra peng, och chansen till en ny upplevelse, som lockar.

– Albanien har även blivit en populär charterdestination, berättar Madelene. Men för de tidiga resorna, i mars och april, är det fortfarande Kanarieöarna som gäller. Först därefter drar säsongen kring östra delarna av Medelhavet igång.

Pernilla Barnes, Carina Andersson och Madelene Nilsson på Big Travel Ystad skräddarsyr affärs-, grupp- samt konferensresor, och hjälper privatpersoner att planera sina drömresor.
Foto: Hannah Andersson
Pernilla Barnes, Carina Andersson och Madelene Nilsson på Big Travel Ystad skräddarsyr affärs-, grupp- samt konferensresor, och hjälper privatpersoner att planera sina drömresor.

En annan restrend som har kommit stort de senaste åren, är generationsresorna.

– Vi ser att generationsresorna blir allt mer populära, berättar Madelene. När det gäller de resorna är det många som väljer kryssningar, som har aktiviteter för alla åldrar, och resor med all inclusive.

Weekendresorna bokas i regel förhållandevis spontant, medan längre framförhållning brukar gälla för långresorna.

– Vi har redan fått förfrågningar om långresor till Sydafrika och Australien nästa jul. Inte alla vet att vi gärna hjälper våra kunder att skräddarsy paket med flyg och boende, men även utflykter, berättar Carina.

– Det är en av våra styrkor, att kunden kan få hjälp med allt från transfer till upplevelser, och det gäller inte bara långresorna. Vi hjälper gärna till att styra upp en trevlig weekend med exempelvis en konsertupplevelse, säger Madelene. Sker bokningen av både flyg och hotell hos oss är kunden dessutom skyddad mot flygkonkurser och liknande genom paketreselagen.

På vissa resmål har byrån en kontaktperson.

– Vi har ett väl utbyggt kontaktnät med agenter. Att ha personer på plats, som verkligen vet vad de pratar om, är en stor fördel. Det kan även vara en fördel i de fallen våra kunder vill ha en svensktalande guide som möter upp, förklarar Madelene.

Vilket resmål spår ni kommer att locka fler resenärer framöver?

– Tel Aviv och Jerusalem i Israel. Men även Eilat för sol och bad.