Varmt, mysigt och genuint i 25 år

Insidan Artikeln publicerades
Det är lätt att komma i julstämning på Jul på Högestad. Nästan alla stånd har något slags koppling till julen eller vintern och är en fröjd för alla sinnen.
Foto:Johan Bentzel
Det är lätt att komma i julstämning på Jul på Högestad. Nästan alla stånd har något slags koppling till julen eller vintern och är en fröjd för alla sinnen.

När Jul på Högestad öppnar portarna är högtiden nära. I 25 år har arrangemanget varit ett efterlängtat startskott för julmarknadssäsongen.

Det är parkeringsvakterna som anger tonen för den uppsluppna och gemytliga stämningen på Jul på Högestad. I ur och skur, blåst och stiltje, bitande köld och värmande solstrålar, står de där med ett leende på läpparna och visar besökarna rätt.

– Det har alltid varit viktigt för oss att hälsa alla besökare välkomna när de kommer och vinka adjö när de åker. Vi får mycket uppskattning för att vi är så trevliga, säger Ingemar Hansson, parkeringsvakt på julmarknaden sedan över 20 år tillbaka.

Parkeringsvakterna är det verkliga kärngänget, som länge har haft ett starkt ideellt engagemang i arrangörsklubben Ystads IF. Tack vare sin långa erfarenhet vet de ofta redan tidigt på dagen vartåt det barkar hän, om det är besöksinvasion på gång eller riskerar att bli mer tunnsått. Det räcker med att kasta en blick på parkeringen vid ett givet klockslag.

– Vi ser det med blotta ögat, säger Ingemar Hansson.

Anders Evander, som fram till för några månader sedan var ordförande för YIF Handboll, började sin ledarkarriär inom klubben just som parkeringsvakt på Jul på Högestad. Den här söndagen har han det övergripande ansvaret för julmarknaden, ett uppdrag som från och med i år delas av flera.

– Vi hoppas att folk upplever att vi håller en hög kvalitet. Vi vill skapa lite nostalgi genom att gå tillbaka till det varma och genuina, säger han.

Idén till Jul på Högestad kläcktes av Hugo Jönsson och Allan Walfridsson. Carl Piper, som står för lokalerna, var genast med på noterna. Efter 25 år har julmarknaden blivit en kär tradition och det mesta tyder på att det blir 25 år till.

Ann Walfridsson, dotter till Allan, har varit delaktig under alla år.

– Första året hade vi bara en helg och hade räknat med kanske 500 till 800 besökare. Det kom över 5 000. De stod i en lång ringlande kö utanför. Det var ingen beredd på. Så året efter lade vi till även en andra helg för att det inte skulle bli så trångt här inne, säger hon.

För arrangörerna har Jul på Högestad två syften, att få in pengar till klubben och skapa samhörighet bland medlemmarna. För besökarna är det ett sätt att komma i julstämning genom att botanisera bland de många stånden.

Här finns något för alla åldrar. Smedstorpsbon Anna Palm har därför tagit med sig både svärmor Kerstin Palm och barnen Malva, Elda och Ask. Hon har varit på julmarknaden förr, men i år har hon också vänner som säljer korv utanför och har kommit hit för att stödja dem.

– Annars är jag mest intresserad av det gedigna hantverk som finns här. Det är förstås också mysigt att få komma in i värmen.