Växande intresse för MTB

Tomelilla Artikeln publicerades
Intresset för Helena Rimfors MTB Camps för tjejer är stort. Helena erbjuder även MTB-guidningar genom sitt eventföretag Jordnära upplevelser med bas på Källagården i Brösarp. Foto: Privat
Intresset för Helena Rimfors MTB Camps för tjejer är stort. Helena erbjuder även MTB-guidningar genom sitt eventföretag Jordnära upplevelser med bas på Källagården i Brösarp. Foto: Privat

Ökad efterfrågan av mountainbikes hos de lokala cykelhandlarna, ett stort intresse för mountainebikelägren för tjejer i Brösarp och 50 mil ändamålsenliga stigar i Skåne som är på väg att förverkligas. Intresset för stigcykling är stort i Skåne och på Österlen.

Projektet att anlägga en mountainbikeled i Smedstorp är en del av ett större initiativ. Stiftelsen Skånsk MTB Utveckling är huvudman för leden i Smedstorp och kommer att säkerställa tillsynen samt skötseln i framtiden, i samarbete med föreningen MTB Österlen CK och med stöd från Leader Sydöstra Skåne. Fredric Piper jobbar med mountainbikeutveckling i Skåne och är engagerad i insamlingsstiftelsen Skånsk MTB Utveckling.

– Det finns ett stort engagemang i Smedstorp, som varit kul att vara en del av, säger Fredric Piper.

Han berättar att det finns ett väldigt sug efter områden i Skåne där man får lov att cykla mountainbike och att det är just det behovet som stiftelsen jobbar för att tillgodose.

– Intresserade sticker ut och cyklar oavsett, då är det bättre att det görs på leder som skapats med rätt kunskap och med hänsyn till att det ska fungera med andra användare. Stigcycklingen växer och behöver ges plats i naturen på lika villkor med andra friluftsgrupper. Samtidigt är MTB ett brett begrepp som spänner över alla från tävlingscyklister till nybörjare. Det är viktigt att titta på hela spektrat och där är Smedstorp ett gott exempel. Den gröna leden passar nybörjare, den blå är snäppet svårare och den röda är ytterligare lite mer krävande, man har verkligen fått ut mycket av ett litet område.

Under hösten och vintern arbetar stiftelsen med planer för leder på flera håll i Skåne.

– Vi väntar på tillstånd för ytterligare tre områden här i sydöstra Skåne som kan bli totalt 5 mil leder, berättar Fredric.

Lars Roslin på Roslins cykel i Ystad har märkt av ett ökat intresse för butikens mountainbikes.
Foto: Hannah Andersson
Lars Roslin på Roslins cykel i Ystad har märkt av ett ökat intresse för butikens mountainbikes.

Intresset för stigcykling märks även hos de lokala cykelhandlarna. Roslins cykel i Ystad har märkt av ett ökat intresse för mountainbikes.

– Vår försäljning av mountainbikes har ökat de senaste två åren, medan intresset för racercyklar ligger mer konstant, säger Lars Roslin och berättar att intresset för elcykel-mountainbikes också börjat ta fart. Vi har femton cyklar som vi hyr ut för att ge kunderna en chans att prova på och även där har vi sett ett ökat intresse för mountainbikes, berättar Lars.

Även Thomas Nevelin, ägare av Gösta Svensson cykel i Ystad, märker ett stort intresse för butikens utbud av mountainbikes.

– Sedan jag tog över butiken för ett år sedan har vi satsat på mountainbikes eftersom vi märker att intresset är stort och dessutom har vi en anställd som själv cyklar MTB och är kunnig inom området. Vi märker även att leverantörerna satsar allt mer på MTB, menar Thomas.

Helena Rimfors arrangerar med jämna mellanrum MTB Camps för tjejer i Brösarp.

– Intresset för lägren har varit jättestort, berättar Helena. Både jag och min man Petter Löfstedt är montainbikers. Petter är en legend inom sporten som både tävlat själv men även tränat Svenska landslaget i downhill och vi har fortfarande flera professionella utövare i vår umgängeskrets. När vi flyttade till Brösarp, från Åre, 2014 så fortsatte vi att cykla här och ville inspirera andra genom att bjuda in till MTB Camps. Vi valde att arrangera läger bara för tjejer eftersom de ofta får stå tillbaka framför killarna i lifestylesporter som MTB. Det blir alltid en väldigt härlig stämning på lägren och intresset är som sagt stort, det kommer deltagare från hela landet.