Vertikal kroppskontroll

Insidan Artikeln publicerades
Josefin Mårtensson upptäckte själv pole av en slump men blev biten från första passet.
Foto:Hannah Andersson
Josefin Mårtensson upptäckte själv pole av en slump men blev biten från första passet.

En trappa upp på Breeze Fitness i Ystad hittar ÖM Josefin Mårtensson, instruktör i pole. Hon svingar sig upp i den lodräta stången och ger ett smakprov på träningsformen som skulle kunna beskrivas som en mix mellan gymnastik och akrobatik.

För bara några veckor sedan flyttade Josefin Mårtensson från Karlskrona till Simrishamn, där hon har sina rötter. I våras startade hon eget företag som poleinstruktör i Karlskrona och med flytten tar hon företaget med sig till Ystad och Breeze Fitness på regementet.

Josefin upptäckte själv pole av en slump 2011.

– Jag bodde ovanför en pole-studio i Stockholm, blev nyfiken och bestämde mig för att prova.

Ett träningstillfälle och Josefin var fast.

– Trots att jag knappt kunde röra mig dagen efter för träningsvärken, så var jag fast besluten om att det där måste jag fortsätta med. Det är en träningsform som ger snabba resultat och det passar min personlighet, säger Josefin och skrattar. Dessutom hade jag en depression när jag upptäckte pole och träningen gav mig styrka både fysiskt och psykiskt att ta mig upp igen.

Pole är en träningsform som påminner om gymnastik.

– Fast stången är lodrätt istället för vågrätt. Du tränar hela kroppen under ett pass och övar framförallt upp din kroppskontroll. Och vilja!

Teknik och styrka

2015 gick Josefine en instruktörskurs och i mars köpte hon åtta stänger på podium. Det finns olika inriktningar inom pole. Josefin benämner sin variant pole sport.

– Jag fokuserar på styrketräning i kombination med trick, säger hon och menar att träningsformen passar alla. Min yngsta elev i Karlskrona var 14 år och min äldsta 52 och själv hade jag ingen träningsbakgrund alls när jag började. Vi tränar upp styrkan från golvet innan vi går upp i tricken, men tekniken är lika viktig som styrkan. Och att det ska vara kul att träna! För mig är pole förenat med glädje och jag har fått många nya vänner genom sporten.

Josefin sitter även i styrelsen i Svenska Poleförbundet.

– Just nu håller vi som bäst på att planera för SM i pole som äger rum i Hammarby sjöstad i Stockholm den 10-11 mars 2018.

Hon har knappt hunnit packa upp flyttlådorna hemma i lägenheten men de åtta stängerna är redan på plats på Breeze och Josefin är beredd att starta upp en grupp så fort tillräckligt många anmält intresse.

– Inom kort kommer jag även att erbjuda prova på pass för den som är nyfiken att testa!

Text och bild: Hannah Andersson

Fakta

Namn: Josefin Mårtensson

Ålder: 31 år

Bor: Simrishamn

Aktuell: Nyinflyttad poleinstruktör som driver Ysta Pole.

Beskriv dig själv med tre ord: Envis, jordnära och ödmjuk.

Gör helst en fredagskväll: Umgås med nära och kära.