"Vi är varma i kläderna nu”

Simrishamn Artikeln publicerades
– Vi vill behålla det klassiska konditorikonceptet men arbeta med råvaror från grunden och satsa på hantverket, säger Paul och Karin Ludorowski som tagit över konditoriklassikern Pedersens i Simrishamn.
Foto: Fredrik Ekblad
– Vi vill behålla det klassiska konditorikonceptet men arbeta med råvaror från grunden och satsa på hantverket, säger Paul och Karin Ludorowski som tagit över konditoriklassikern Pedersens i Simrishamn.

Det har snart gått en månad sedan Karin och Paul Ludorowski tog över konditoriklassikern Pedersens på Storgatan i Simrishamn. Efter en hektisk tid börjar saker och ting falla på plats och paret kan fokusera på hur de vill utveckla sortimentet.

Nyöppningen ägde rum den 5 maj och då var det kö långt ut på gatan. Samtidigt vällde det in blommor och lyckönskningar.

– Det var en galen dag, men fantastiskt rolig. En häftig känsla! Vi är så glada för det fina mottagandet vi har fått, säger Paul och får medhåll av Karin.

De ser en aning slitna ut, men lyckliga. Inte så konstigt kanske när de bara timmar innan öppningen fortfarande höll på med renoveringen och uppfräschningen av lokalerna.

– Vi hade fyra dagar på oss och jobbade väl i princip dygnet runt. Det hade aldrig gått utan släkt, vänner och vår otroliga personal, säger Paul.

Paret kommer senast från Olof Viktors där de jobbade i 14 år. Sammanlagt har de 22 års branscherfarenhet och tanken på att starta eget har funnits sedan de gick den fyraåriga bageri- och konditoriutbildningen i Kristianstad.

– När våra barn var mindre kändes det omöjligt men nu är de 11 och 13 och mer självständiga, säger Karin.

Bagaren och konditorn är nya namnet på rörelsen.
Foto: Fredrik Ekblad
Bagaren och konditorn är nya namnet på rörelsen.

De har en klar vision för Bagaren och Konditorn som är det nya namnet på rörelsen. (Paul är bagaren och Karin konditorn, för den som undrar)

– Vi vill behålla det klassiska konditorikonceptet men arbeta med råvaror från grunden och satsa på hantverket. Det innebär inga tillsatser eller halvfabrikat, säger Paul, som är speciellt glad för smör.

– Ett wienerbröd som inte är kavlat på smör, borde inte få kallas wienerbröd, säger han.

Surdegsbröd är också något paret tar med sig från Olof Viktors.

– Vi vill såklart inte kopiera oss själva men vissa saker är bara självklara för oss, som långjästa degar och hela råvarutänket.

Karins signaturtårta, rabarberdröm, är ett annat exempel. 2004 utsågs den till Skånes godaste och kommer såklart att finnas med på menyn. Även trotjänare som prinsess- och budapestbakelse har sin plats.

Senare i höst kommer även Karins SM-tårta med äpple och kanel att finnas i sortimentet.

Utöver godsaker tänker man även utveckla lunchutbudet, med mackor och sallader. Karin och Paul var nyligen i Paris och upptäckte varma baguetter fyllda med oliv, ost och tomat.

Ett nytt frukosterbjudande är också på gång.

– Där kommer vi köra ett upplägg för den sötsugne och ett för den lite mer hälsomedvetne, säger Paul.

Öppettiderna är samma som tidigare. Måndag - fredag: 07-17.30, lördag: 07-15 och söndag: 08-15.