Ylva har frestat Österleningars smaklökar i 25 år

Simrishamn Artikeln publicerades
– Det var knappt någon som trodde på vår idé om att öppna en delikatessbutik, berättar Ylva Börje som 1994 startade Börje Olssons Skafferi tillsammans med Barbro Olsson i före detta Svenssons Herrmodes lokaler på Storgatan 11 i Simrishamn.
– Det var knappt någon som trodde på vår idé om att öppna en delikatessbutik, berättar Ylva Börje som 1994 startade Börje Olssons Skafferi tillsammans med Barbro Olsson i före detta Svenssons Herrmodes lokaler på Storgatan 11 i Simrishamn.

Med ett stort kvalitetsurval av bland annat franska, italienska och spanska charkuterier och ostar har Börje Olssons Skafferi i Simrishamn hittat till många Österleningars hjärtan - och magar. På fredag firar delikatessbutiken ett kvarts sekel.

Vi börjar med ett klargörande. Även om det är lätt att tro, så gömmer det sig ingen Börje Olsson bakom Börje Olssons Skafferi.

Delikatessbutiken på Storgatan 11 i Simrishamn öppnades 1994 av två kvinnor, Ylva Börje och Barbro Olsson. Därav namnet.

Ylva som idag äger och driver företaget berättar hur allt började.

– Jag jobbade på Hotel Svea under den här tiden och Barbro stod i ostdisken på Brunnshallen. Vi hade båda en dröm om att driva en liten delikatessbutik, med väl valda charkuterier, ostar, kaffe och annat gott. Men det var inte många som trodde på vår idé då. Sparbanken Syd var faktiskt den enda banken som beviljade oss ett lån.

Med pengar på fickan förverkligade Ylva och Barbro sin dröm och kunde inte bett om en bättre start.

– Vi var nog lite före vår tid och det fanns en stor efterfrågan på exklusivare delikatesser, så det var full rulle med en gång, säger Ylva som inte glömmer första julen då det var kö till dörren och alla julkorgar tog slut.

– Vi fick kalla in min bror och en kompis till honom för att klara av det, minns Ylva och skrattar.

En annan succé var butikens välfyllda baguetter.

– Ett tag gjorde vi 50 baguetter innan öppning, men det blev ohållbart i längden.

Idag är den populära paj- och salladsbuffén ett viktigt ben i verksamheten. Lunchgästerna kan välja mellan skink-, getost- och broccolipaj samt massor av grönsaker och röror.

Rekordet på antalet lunchgäster under en dag är 140.

– Vi har stammisar som äter här tre gånger i veckan, det är verkligen jättekul, säger Ylva, som passar på att hälsa alla välkomna att fira butiken på fredag.