1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

100 år på barnens sida firas på biblioteket

I hundra år har barnrättskämpar runt om i hela världen stått på barnens sida. Det vill Rädda Barnen i Simrishamn fira.
Hanne Fischer kommer att finnas på plats med organisationens informationsmaterial när Rädda Barnen i Simrishamn firar hundraårsjubileet med festligheter på biblioteket på lördag.
Foto: Hannah Andersson

Rädda Barnen har funnits både internationellt och nationellt sedan 1919. I år fyller organisationen hundra år och det vill Rädda Barnen i Simrishamn fira genom att bjuda in till biblioteket lördagen den 23 november mellan klockan 11-13.

– Rädda Barnen Simrishamn har 153 medlemmar och styrelsen utgörs av fyra entusiaster, berättar Hanne Fischer som är en av de fyra i kärntruppen.

Lördagens firande har förlagts till biblioteket i Simrishamn.

– Med anledning av att barnkonventionen blir svensk lag 2020 har vi bjudit in två elever, Ella Appelqvist och Alva Pyk, från Nova Academy som prisats av Simrishamns rotaryklubb för sina uppsatser om mångfald. De kommer att läsa sina uppsatser på scenen klockan 12.00.

– Det blir även en tipspromenad inne på biblioteket med både barn- och vuxenfrågor. Besökarna kommer att bjudas på frukt och kolor, och vi har med oss vårt fina informationsmaterial för de som vill veta mer om Rädda Barnen.

Jubileet firas också med en Rädda Barnen-bakelse som säljs på lördagen på Bagaren & Konditorn i Simrishamn.

2019 har varit ett aktivt år för Rädda Barnen i Simrishamn.

– Förra terminen utbildade vi, tillsammans med barn och utbildningsförvaltningen, alla elevråd och elevkårer i Simrishamns kommun i elevdemokrati. Vi har själva varit på utbildning om Rädda Barnens material ”Stopp min kropp”, ett skolmaterial för åldrarna 7-9 år som vi ska skänka till kommunens skolor. Vi kommer även att utbilda ledare för en framtida satsning på föräldrautbildning för föräldrar som kommit till Sverige från andra länder.

Under våren drev Rädda Barnen läxhjälp på Simrishamns bibliotek.

– Den aktiviteten är tyvärr vilande just nu, men vi hoppas kunna starta upp den igen i framtiden.

Förra sommaren startade en av föreningens medlemmar en inlinesskola för tjugo av kommunens unga.

– Vi har köpt in inlines och skydd att låna ut till deltagarna och gruppen har nyligen fått tillgång till en lokal där de kan bedriva inomhusträning.

Under juli och augusti bjöd Rädda Barnen 243 sommarlediga barn på minigolf vid Tobisvik, vilket var väldigt uppskattat.

– Nu under december kommer vi, tillsammans med Friskis och Svettis och Fri kommunikation, att samla in julklappar till barn i socioekonomisk utsatthet. Projektet heter “Fria julklappar”. Uppstart kommer att ske, i Apotekarns gamla lokal på Storgatan, den första advent när det är julskyltning i stan.

Föräldrar kan ansöka via Rädda Barnens mail eller via deras facebooksida.

– Det känns värdefullt att hjälpa barnen, inte bara ute i världen, utan också här hemma!

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Musik

Spontana musikaliska äventyr skänker tröst

Spontanmusik har blivit kyrkomusikern Nadja Erikssons sätt att nå ut i coronatider. Hon tänker att musiken har en läkande kraft och skänker en välbehövlig glädje.

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.