1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

100 år på barnens sida firas på biblioteket

I hundra år har barnrättskämpar runt om i hela världen stått på barnens sida. Det vill Rädda Barnen i Simrishamn fira.
Hanne Fischer kommer att finnas på plats med organisationens informationsmaterial när Rädda Barnen i Simrishamn firar hundraårsjubileet med festligheter på biblioteket på lördag.
Foto: Hannah Andersson

Rädda Barnen har funnits både internationellt och nationellt sedan 1919. I år fyller organisationen hundra år och det vill Rädda Barnen i Simrishamn fira genom att bjuda in till biblioteket lördagen den 23 november mellan klockan 11-13.

– Rädda Barnen Simrishamn har 153 medlemmar och styrelsen utgörs av fyra entusiaster, berättar Hanne Fischer som är en av de fyra i kärntruppen.

Lördagens firande har förlagts till biblioteket i Simrishamn.

– Med anledning av att barnkonventionen blir svensk lag 2020 har vi bjudit in två elever, Ella Appelqvist och Alva Pyk, från Nova Academy som prisats av Simrishamns rotaryklubb för sina uppsatser om mångfald. De kommer att läsa sina uppsatser på scenen klockan 12.00.

– Det blir även en tipspromenad inne på biblioteket med både barn- och vuxenfrågor. Besökarna kommer att bjudas på frukt och kolor, och vi har med oss vårt fina informationsmaterial för de som vill veta mer om Rädda Barnen.

Jubileet firas också med en Rädda Barnen-bakelse som säljs på lördagen på Bagaren & Konditorn i Simrishamn.

2019 har varit ett aktivt år för Rädda Barnen i Simrishamn.

– Förra terminen utbildade vi, tillsammans med barn och utbildningsförvaltningen, alla elevråd och elevkårer i Simrishamns kommun i elevdemokrati. Vi har själva varit på utbildning om Rädda Barnens material ”Stopp min kropp”, ett skolmaterial för åldrarna 7-9 år som vi ska skänka till kommunens skolor. Vi kommer även att utbilda ledare för en framtida satsning på föräldrautbildning för föräldrar som kommit till Sverige från andra länder.

Under våren drev Rädda Barnen läxhjälp på Simrishamns bibliotek.

– Den aktiviteten är tyvärr vilande just nu, men vi hoppas kunna starta upp den igen i framtiden.

Förra sommaren startade en av föreningens medlemmar en inlinesskola för tjugo av kommunens unga.

– Vi har köpt in inlines och skydd att låna ut till deltagarna och gruppen har nyligen fått tillgång till en lokal där de kan bedriva inomhusträning.

Under juli och augusti bjöd Rädda Barnen 243 sommarlediga barn på minigolf vid Tobisvik, vilket var väldigt uppskattat.

– Nu under december kommer vi, tillsammans med Friskis och Svettis och Fri kommunikation, att samla in julklappar till barn i socioekonomisk utsatthet. Projektet heter “Fria julklappar”. Uppstart kommer att ske, i Apotekarns gamla lokal på Storgatan, den första advent när det är julskyltning i stan.

Föräldrar kan ansöka via Rädda Barnens mail eller via deras facebooksida.

– Det känns värdefullt att hjälpa barnen, inte bara ute i världen, utan också här hemma!