110-åring firas med öppet hus

Insidan Artikeln publicerades
Bild från 60-talet på folkhögskolan i Tomelilla.
Foto:Press
Bild från 60-talet på folkhögskolan i Tomelilla.

I år är det 110 år sedan den allra första kursen startade på Österlens folkhögskola i Tomelilla. Skolan inleder firandet av sitt jubileumsår lördagen den 25 mars med öppet hus för allmänheten.

Österlens folkhögskola firar 110 år, berätta!

– Folkhögskolan grundades 1907 i Tomelilla, berättar Diane Karakitsos, marknadsansvarig på skolan. Första året hyrde man in sig på Hantverksgården. Den 7 november startade den allra första kursen. Under året 1908 stod den nybyggda skolan, som används än idag, klar. På den tiden bodde alla, såväl deltagare som lärare, på skolans internat. Vid den tiden växte lantbruken och började producera ett överskott som kunde säljas. De första kurserna handlade om hur man på ett bättre sätt kunde få ut mer av jordarna. Folkhögskolornas uppgift är att spegla samhället vi lever i och det är precis vad vi sett när vi inför jubileumsåret tittat igenom vårt arkiv.

– När folkhögskolan startade byggde man det stora fina huset som då låg ute på en åker. Tomelilla har växt sedan dess och nu ligger den innanför byaskyltarna. Idag är vi en stor skola med omkring 400 deltagare. Den största kursen vi har idag är den allmänna som ger grund- eller gymnasiebehörighet. På folkhögskolan finns även distans, yrkes och uppdragsutbildningar. Det är en skola för alla.

Vad händer på öppet hus den 25 mars?

    – Vi vill visa upp vår skola och våra olika utbildningar för allmänheten och framtida deltagare. Det kommer att finnas aktiviteter för alla åldrar, det blir mannekänguppvisning, vi har klädbytardag i samarbete med naturskyddsföreningen vilket innebär att du kan lämna upp till tio plagg och få tio nya med hem, Rockkören kommer att uppträda och det blir språkcafé. Det blir ballonger och hoppborg för barnen, och vi bjuder på kaffe och kaka.

    Hur kommer firandet att fortsätta?

    – Jubileet kommer att följas upp under året. Vi fortsätter att uppmärksamma det i olika aktiviteter vi gör och i november firar vi lite extra, avslutar Diane.

    Text: Hannah Andersson