unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

20 år med frukostmötena

I år är det två decennier sedan det allra första frukostmötet hölls på hamnplan i Simrishamn. Konceptet skulle visa sig så lyckat att inte ett dugg har förändrats, förutom publiken som bara växt. Även i år förbereder arrangörerna frukost i gryningen i väntan på spännande föreläsare och nyfiken publik.
Bodil Mårtensson, Mikael Håkansson Askaner och Margareta Nahm har varit involverade i frukostmötena av och till sedan de startade för 20 år sedan.
Bodil Mårtensson, Mikael Håkansson Askaner och Margareta Nahm har varit involverade i frukostmötena av och till sedan de startade för 20 år sedan.

ÖM möter upp Margareta Nahm, Mikael Håkansson Askaner och Bodil Mårtensson vid hamnplan. De har alla tre varit med från starten, av och till. I år firar evenemanget Frukostmöten i Simrishamn 20 år och en jubileumstygkasse tryckt med årets program planeras. Jubileet märks också på urvalet av gäster.

– Några av föreläsarna har varit med flera gånger under åren, man har lärt känna dem och det är svårt att tänka sig att fira 20 år utan dem, både för oss och för publiken, säger Bodil Mårtensson och ger Peter Gärdefors, KG Hammar, Cecilia Uddén och Bertil Torekull som exempel.

Idén som blev ett fenomen

Idén till frukostmötena föddes hos Margareta, hon älskade föreläsningar och ville anordna något på temat. Att det blev just ett frukostmöte den där första gången, beskriver de alla tre som lite av en slump.

– Föreläsningen skulle hållas på en central plats där alla känner sig hemma och ingen är utanför. Grundtanken var också att det ska finnas tre saker som man vill gå på, vem man än är, säger Margareta.

Alla måste ju äta frukost, resonerade initiativtagarna, och hamnen är i allra högsta grad en central plats med lugnt tempo på morgonkvisten. Därmed var formen spikad, och snart visade det sig att det föll massor med intresserade åhörare i smaken.

– Vid ett möte 2006 när Hasse Alfredsson föreläste tappade vi räkningen vid 800 personer, säger Mikael.

Bra start på dagen

Att träffas för en gemensam frukost och samtidigt lyssna till en intressant föreläsare betyder en bra start på dagen för många, och det verkar bara bli trängre vid hamnen för varje år som går med frukostmötena.

– Folk är nyfikna av sig och vill gärna få ett intresse för sådant som de inte vet något om. Den sociala mötesplatsen är också viktig, man träffar människor som man kanske inte sett på hela året, säger Mikael.

Föreläsningarna är ett bra komplement till stranden och andra aktiviteter i sta´n, konstaterar Bodil.

– Det finns till och med de som förlägger sin semester här på grund av frukostmötena. Efter en hel månad av föreläsningar i juli har man mycket att tänka på hela året, tills det är dags igen, intygar Bodil.

Många nya i årets program

Även hos många av föreläsarna har konceptet blivit populärt, och inte sällan nämner de efter ett framträdande att de gärna kommer tillbaka och gör det igen.

– Det är spännande även för dem och säkert lite nervöst, eftersom de aldrig vet vilken publik de får. Det blir annat än vad de oftast är vana vid.

Sedvanligt hittas många nya gäster i årets program. Av dem finns författaren Anita Goldman, föreläsaren, konsulten och säljgurun Hasse Olsson, kriminologen och gängexperten Camila Salazar Atías, journalisten Therese Uddenfeldt, globetrottern, äventyraren och kannibalmuseiföreståndaren Arnold Wernersson och regissören och dramatikern Stina Oscarsson.

Frukostmötena kostar en slant och äger rum i juli månad, vardagar klockan 8.30 på hamnplan i Simrishamn. Frukosten serveras från 07.15. Fil, jordgubbar, kaffe, kex och spännande tankar utlovas.

Frukostmöten i juli

3 juli: Peter Gärdenfors

4 juli: Pelle Sandstrack

5 juli: Kristina Kappelin

6 juli: Anita Goldman

7 juli: Hasse Olsson

10 juli: Camila Salazar Atías

11 juli: Bertil Torekull

12 juli: Helena Thorfinn

13 juli: Kalle Lind

14 juli: Therese Uddenfeldt

17 juli: KG Hammar

18 juli: Arnold Wernersson

19 juli: Henrik Vallentin

20 juli: Janna Davidsson

21 juli: Casja S Lund

24 juli: Gunnar Wetterberg

25 juli: Stina Oscarsson

26 juli: Ulrika Knutson

27 juli: Lina Ekdahl

28 juli: Cecilia Uddén

31 juli: Ginna Lindberg

Text och bild: Louise Lind

Louise Lind

Frukostmötena i Simrishamn har blivit omättligt populära.
Frukostmötena i Simrishamn har blivit omättligt populära.