unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Jan Lindsten: 25 år efter folkomröstningen finns facit om EU

Ett kvartssekel har gått sedan jag avslutade närmare ett års intensivt arbete med att bevaka EU-frågan i BT inför folkomröstningen den 13 november 1994.
Det var en unik tid, då många, många människor verkligen lade ned möda på att försöka förstå vad man skulle ta ställning till.
Detta är en personligt skriven text i osterlenmagasinet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

25 år är mycket. Jag måste gå tillbaka till tidningsläggen för att kika närmare på vilka som var de stora knäckfrågorna i debatten den hösten, och hur dessa skildrades.

Spörsmålen var stora och komplexa. Hur skulle det gå med offentlighetsprincipen, sysselsättningen, gränsbevakningen, jordbruket, valutan, alkoholkonsumtionen om vi blev med i den europeiska unionen?

Det enda som verkade vara riktigt säkert var att snuset inte skulle försvinna.

Debatten var intensiv. Inte så oväntat förekom överdrifter och övertolkningar hos båda sidor. Det var ofta som ja- och nej-lägren gav helt motsatta besked i samma fråga om vad som väntade. Så här 25 år senare föreligger rätt tydliga facit i några frågor, om vi studerar fakta:

Till exempel hotade inte medlemskapet det svenska Systembolaget, som godkändes av EG-domstolen efter prövning en tid efter inträdet. Konsumtionen steg visserligen, men stabiliserade sig och har sjunkit, trots ökade tillgänglighet i form av lägre priser och större utbud.

Offentlighetsprincipen består, även om den har naggats något i kanten. Att svensk förvaltning viftar ivrigare med hemligstämplarna i dag kan långt ifrån alltid EU skyllas för.

Euron då? Ja, det visade sig att Sverige inte alls var skyldig att införa unionsvalutan, trots att undantag från Maastrichtavtalet saknades. Sveriges riksdag och regering tuggade obekymrat i sig den paragrafen i EU:s fördragstext och utlyste självsvåldigt en bestämmande folkomröstning som avgjorde saken.

Här kan man ju säga att nej-sidan fick både rätt och fel, som dels inte ville ha euron, dels sa att vi kommer att tvingas till den.

Svenska miljöregler visade sig också vara motståndskraftiga efter EU-inträdet och har inte i stort behövt frånträdas. Fast den bilden är blandad. En sak är dock klar. Rädslan för att framsynt svensk miljöpolitik ska strypas och hindras av EU har till stor del förbytts i tilltro till gemensamma miljöbestämmelser.

Demokratin skulle hotas med ett EU-inträde, löd en annan farhåga i debatten för 25 år sedan. Och förvisso har betydande mängder självbestämmande lämnats över till EU. Men idag är debatten om hotet mot demokratin på ett märkligt sätt inverterad.

I ljuset av framför allt Polens och Ungerns pågående nedmontering av några av demokratins fundament – självständigt rättsväsende och mediefrihet – är det snarare EU:s otillräckliga skydd av dessa värden som väcker oro.

Fakta

Europeiska Unionen

28 medlemsländer: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.
Kandidatländer: Albanien, Montenegro, Nordmakedonien, Serbien, Turkiet, Bosnien och Hercegovina, Kosovo
Valet 1994:
Den 13 november 1994 genomfördes en rådgivande folkomröstning om EU-medlemskap i Sverige. 52,3 procent röstade för ett medlemskap, 46,8 procent röstade emot och 0,9 procent röstade blankt.
I Älvsborgs län södra röstade 50,9 för ett medlemskap, 48,1 emot.
I Älvsborgs län norra var det omvänt: 52,7 emot och 46,4 för.
Frågan som ställdes var:
”Riksdagen har beslutat att det ska hållas en folkomröstning om svenskt medlemskap i Europeiska unionen (EU). Omröstningen gäller om Sverige skall bli medlem i EU enligt det avtal som förhandlats fram mellan Sverige och EU:s medlemsstater.
Anser du att Sverige bör bli medlem i EU i enlighet med avtalet mellan Sverige och EU:s medlemsstater?”
83,3 procent av de röstberättigade (6 510 055 personer var röstberättigade) deltog i folkomröstningen.
Bland de politiska partierna stödde officiellt Socialdemokraterna, Centern, Kristdemokraterna, Moderaterna och Folkpartiet ett medlemskap medan Vänsterpartiet och Miljöpartiet var emot. De som sympatiserade med de fyra sistnämnda partierna röstade också i hög grad med partilinjen, medan de tre förstnämnda partiernas väljare var mer jämnt fördelade på de två sidorna.

Läs mer

Succésommar för blomsterkungarna

Ystad

Succésommar för blomsterkungarna

Med omkring 2000 besökare om dagen och en omsättning under juli som ökade med 350 procent jämfört med i fjol, kan Karl Fredrik Gustafsson och sambon Petter Kjellén på Eklaholm se tillbaka på en sommar som överträffade deras vildaste fantasi.

Karossgården i Gladsax stänger efter 25 år

BUTIK

Karossgården i Gladsax stänger efter 25 år

Antik- och kuriosabutiken Karossgården i Gladsax startade 1995 och stänger nu efter 25 år. Anne Edberg som blivit känd för sina omsorgsfullt uppbyggda miljöer kommer framför allt att sakna variationen med att driva butiken.

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

Tomelilla

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.

Filial i farfars fars skrädderi

Simrishamn

Filial i farfars fars skrädderi

På Kristi himmelfärdsdag öppnar Suzanne Rosengren en filial till Ystadbutiken Krizi i sitt sommarhus i Östra Hoby.

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.