1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Albin Tingsvall om elitidrottens baksida

Stora scener är inget som skrämmer psykologen och den före detta handbollsstjärnan Albin Tingsvall. Oavsett om de ligger i Flensburg, Kiel eller på teatern i Ystad. På Skärtorsdagens morgon bjöd han på ett spännande och tankeväckande föredrag om elitidrottens okända och delvis tabubelagda baksida.
Tidigare handbollsstjärnan Albin Tingsvall, som är aktuell med boken ”Allt jag förlorade genom att vinna”, gästade på Skärtorsdagen Ystads teater.

Albin – som är utbildad psykolog – levererade en föreläsning som nog gav många av åhörarna en mer nyanserad bild av elitidrottarens vardag. Att Albin Tingsvall är en synnerligen begåvad man och att hans bok ”Allt jag förlorade genom att vinna” är den högst troligt mest välskrivna bok som någonsin författats av en elitidrottare, råder det ingen som helst tvekan om.

En av kärnorna i Albin Tingsvalls så viktiga historia, är problemet att elitidrottarens värde ofta grundar sig enbart på resultaten.

– Resultaten måste dessutom hela tiden försvaras i framtiden. Det blir en rundgång som jag tror kan vara väldigt destruktiv. Elitidrotten har så att säga inget slut, sade Albin som fått mycket positiv respons på boken.

Under sin dryga halvtimme i rampljuset uppmärksammade han en rad olika missförhållanden inom elitidrotten. Obalansen i hur fysiologiska och psykologiska faktorer prioriteras var ett av dem.

– Här finns ett stort kunskapsglapp. Under min karriär hade ledarna järnkoll på mina fysiska värden men bara en enda gång frågade någon av dem hur jag mådde. Som elitidrottare förväntas du vara stark och tåla hur mycket smärta som helst. Du ska däremot inte känna efter, inte tänka, inte visa svaghet.

När Albin Tingsvall chockade Handbollssverige med att avsluta karriären innebar det också att han tackade nej till EM-spel med landslaget. Ett beslut som i rådande elitidrottskultur kan väcka både anstöt och förvåning.

– Det är utan tvekan kontroversiellt att tacka nej till landslaget eftersom det är oförenligt med den allmänna bilden av att en elitidrottare ska älska sin sport mer än allt annat. Har du brutit benet är det okej att tacka nej till landslaget, men inte för att du är trött eller inte har lust.

En uppfattning som enligt Albin hänger samman med det tysta krav på total hängivenhet som en framgångsrik idrottare har över sig.

– Vi ska äta, sova och utöva idrott under hela vår vakna tid. När vi inte tränar eller spelar matcher förväntas vi sitta framför datorn och analysera motståndare. Samma krav ställs sällan på andra yrkesgrupper, det är till exempel knappast någon som tror att en sjuksköterska utvärderar kanyler hemma vid köksbordet.

Kravet på gränslöst engagemang är emellertid ett problem som även kan förekomma i näringslivet. Och som enligt Albin Tingsvall är i längden både osunt och oprofessionellt.

– Vi bör förändra bilden av att man måste vara hundra procent passionerad och älska varje ögonblick. Du kan vara professionell och göra ett bra jobb men ha din vardag utanför idrotten och tycka att det som är viktigt i livet är något helt annat, sade Albin som en passning till de unga elitsatsande idrottstalangerna i Team Nätverket.

Föreläsningen som anordnades av Nätverket Österlen hölls på Ystads teater.