Allt ljus på invigningen av Österlen lyser

Brantevik Artikeln publicerades
Arkivbild från förra årets invigning av Österlen lyser som ägde rum i Onslunda med Genväg Österlen som arrangör.
Foto: Fredrik Ekblad
Arkivbild från förra årets invigning av Österlen lyser som ägde rum i Onslunda med Genväg Österlen som arrangör.

Åter igen har det blivit dags för Österlens mest lysande evenemang. På fredag invigs Österlen lyser, i årets ljusby Brantevik.

Invigningen arrangeras i ett samarbete mellan föreningar och näringsidkare i byn. ÖM har träffat Gunnar Magnusson och Ola Sivhed för att få veta mer om planerna för kvällen.

Det var i början av året som det blev spikat att Brantevik skulle vara platsen för årets invigning av Österlen lyser.

– Vi delade tidigt upp oss i arbetsgrupper med olika ansvarsområden och arbetet har varit kul för alla har varit väldigt engagerade, berättar Gunnar.

Ola blev tillfrågad om han kunde tänka sig att vara konstnärlig ledare för evenemanget.

– Vi var överens om att vi ville satsa på fint och finurligt snarare än svulstigt och sponsrat, beskriver Ola. Programmet är byggt på enkelhet, renhet och stringens, och vi har i mesta möjliga mån använt oss av lokala förmågor.

2019 har visat sig vara ett år när många lokala företeelser jubilerar.

– Samhällsföreningen i byn fyller 60 år, Jazz under stjärnorna 30 år, Österlens Ridklubb 50 år, Scen Österlen 20 år, Råkulle Vandrarhem 20 år, och Brantevks Bouleklubb 25 år. Det har vi velat lyfta fram i invigningen, berättar Gunnar.

Samtliga jubilarer kommer att delta i ljusprocession som inleder kvällen.

– Alla som vill vara med i processionen är välkomna till startplatsen på Fartygsgatan, hörnet Nytorpsvägen, senast kl. 18.15.

Klockan 18.30 avgår processionen som tågar genom byn ner till Södra hamnen.

– Kortegen kommer att ledas av hästar och vägen att kantas av marschaller, berättar Ola.

Målet är hamnen och scenen på gräsmattan där kvällens konferencier, Hans Danielsson, kommer att presentera jubilarerna.

Förra årets ljusby, Genväg Österlen, kommer att lämna över stafettpinnen och tända ljusträdet.

Cirka klockan 19.30 kommer Thora L Norgård, producent på Malmö Opera och tårtdesigner på Thoras Tårtor, att hålla ett hyllningstal till ljuset.

– Efter Thoras tal kommer vi att avslöja vem som utsetts till Branteviks ljusbärare. Det är en person som har betytt mycket för byn och Bertil Torekull får äran att överräcka priset, berättar Gunnar.

Sedan följer en stunds stämningsfull musikunderhållning med sång av Amanda Olsen och musik av Tor Andersson.

När Amanda och Tor kliver av scenen tar eleverna från Nova Academy plats. De kommer att bjuda på ett spännande dansnummer i ultraviolett ljus. För regin står danslärare Matilda Olofsson och för ljuseffekterna svarar Ola.

– Det har varit väldigt kul att jobba tillsammans med Matilda och dansarna. De kommer att bjuda på ett modernt, artistiskt dansnummer, berättar Ola. Det kommer att bli galet bra!

Ola Sivhed och Gunnar Magnusson i Södra hamnen, Brantevik, där årets invigning av Österlen lyser kommer att ta plats fredagen den 1 november. I bakgrunden syns del av eldskulpturen Cyclus.
Foto: Hannah Andersson
Ola Sivhed och Gunnar Magnusson i Södra hamnen, Brantevik, där årets invigning av Österlen lyser kommer att ta plats fredagen den 1 november. I bakgrunden syns del av eldskulpturen Cyclus.

Omkring klockan 20.30 har det blivit dags för kvällens stora final. I samarbete med Norra och Södra hamnlagen har Ola skapat eldskulpturen Cyclus. En bågformad skulptur som ger ytterligare en dimension i reflektion.

– Nu håller vi bara tummarna för att vädret är på vår sida så programmet går att genomföra i sin helhet, säger Gunnar.

Bilburna besökare ombeds köra in till byn via södra infarten och parkera vid idrottsplatsen.

– Ett hett tips är att komma i god tid för invigningarna brukar locka många besökare!

Det ges goda möjligheter att äta och dricka gott under kvällen. Hamngården, Hörnan och Trampes, samt Branteviks fisk i samarbete med Branterögen i Bödeboden, håller öppet. Dessutom kommer matvagnar att vara på plats för kvällen.