Anna ger barn verktyg att hantera sina känslor

Glemmingebro Artikeln publicerades
Anna Bjärkvik är aktuell med sin tredje mindfulnessbok för barn.  I ”Det som känns” är det känslorna som står i fokus. Foto Anna Hållams
Foto: Anna Hallams
Anna Bjärkvik är aktuell med sin tredje mindfulnessbok för barn. I ”Det som känns” är det känslorna som står i fokus. Foto Anna Hållams

Våren 2018 gav Anna Bjärkvik ut sin första mindfulnessbok för barn, ”En känsla av mig”. I mars kom ”En del av allt” och nu är Anna aktuell med tredje boken i serien: ”Det som känns”.

Att det skulle bli tre böcker var inget Anna Bjärkvik hade i tankarna när hon började skriva.

– Texten som blev ”En känsla av mig” skrev jag egentligen för mig själv och min dotter. Med det kändes förstås fantastiskt att det blev en bok och jag fick sådan inspiration från processen att det bara flöt på med bok två och tre. Nu kan jag konstatera att de tre titlarna kompletterar varandra väldigt fint.

”En känsla av mig” handlar om att upptäcka sin kropp och lära känna sig själv.

– ”En del av allt” bjuder in till reflektion kring frågan ”vem är jag i förhållande till världen”. ”Det som känns” berör mer renodlat ämnet känslor, berättar Anna. Tanken är att den ska fungera som ett redskap för barn att uppleva känslor som kroppsliga sensationer.

Boken har ett direkt tilltal, ställer frågor till läsaren och bjuder in till övningar.

– Tankar kring känslor kan väcka oro. Jag hoppas att ”En del av allt” kan bidra till att barnen redan från en tidig ålder får verktyg för att gå direkt in i känslorna och inte vara rädda för dem.

Övningarna är tänkta att hjälpa barnen att hitta in i sina kroppar och stärka deras självkänsla.

– Redskapen hjälper till att känsloreglera, något som kan vara bra att ha med sig hela livet. Böckerna är skrivna för barn men jag får ofta höra att de uppskattas även av vuxna läsare. Övningarna som finns i böckerna är ju samma som jag brukar gör med mina vuxna elever, de har bara anpassats till barnets perspektiv i böckerna.

På Fars dag, söndagen den 10 november klockan 14.00-15.00, bjuder Anna in till en mindfulnessklass för barn på Mudita yogastudio i Baskemölla.

– Klassen passar bäst för barn 3-7 år, men hela familjen är välkommen.

I deltagaravgiften ingår ett exemplar av Annas nya bok. Information om anmälan finns på Anna Bjärkviks hemsida.

 

Anna Bjärkvik

Ålder: 34 år

Bor: Glemmingebro

Familj: Man, 5-årig dotter och lillebror på väg.

Yrke: Författare och yogainstruktör

En ledig dag: Vill jag gärna komma ut i naturen eller åka en sväng till Köpenhamn.

Läser just nu: Litteratur om kvinnohälsa, just nu Vagina; A New Biography av Naomi Wolf.

Favoritbarnbok: Gropen av Emma Adbåge.

Drömprojekt: När ett drömprojekt dyker upp i tankarna brukar jag se till att förverkliga det relativt snabbt. Just nu får svaret bli att det är bebisen som är mitt drömprojekt!

Dold talang: Jag åkte konståkning när jag var liten och hade det inte gjort så ont att ha konståkningsskridskor på fötterna så hade jag fortfarande åkt.

Visa mer...