Årets stora ljushelg närmar sig

Simrishamn Artikeln publicerades
I årets Österlen lyser deltar 52 arrangörer i ett 30-tal byar runt om på Österlen.
Foto: Janni Rix
I årets Österlen lyser deltar 52 arrangörer i ett 30-tal byar runt om på Österlen.

Den 2-4 november är det åter dags för Österlen lyser, ett av traktens mest engagerande och uppskattade evenemang. Vi ringde upp styrelseordförande Lars Ottosson, för att kolla hur det går med förberedelserna.

Hur ser uppslutningen ut i år?

– I år blir det omkring 200 programpunkter i ett 30-tal byar av 52 olika arrangörer. Det är en ökning från förra året, som var ett rekordår när det gäller besöksantalet. Vi håller tummarna för bra väder och ser fram mot nya rekord i år.

I fjol blev det en del uppståndelse kring valet av Årets ljusby (Ystad) som några ansåg var kontroversiellt. Hur tänker du kring det nu i efterhand?

– Förra året blev ett rekordår med bra väder. Diskussionerna om Österlen lyser gav fler besökare än någonsin. Flera av våra arrangörer sa att Österlen lyser nu är viktigare för dem än påsken. Det kommersiella värdet av Österlen lyser ökar från år till år. Men vi skapar också stor gemenskap i våra byar och mellan orterna på Österlen med omnejd.

I år är det nätverket Genväg Österlen som inviger Österlen lyser. Hur föll valet på en förening som Årets ljusby? Några reaktioner?

– Valet av Genväg Österlen som årets ljusby har mottagits väldigt positivt, trots att det inte är en by i traditionell mening. Många har förstått vår intention att förnya begreppet by, och att ett nätverk som Genväg Österlen är lite av en modern by i vår IT-ålder. Sen tror jag också att vårt kontroversiella drag att utnämna Ystad förra året skapat förutsättningar för att utveckla och förnya konceptet Årets ljusby.

Österlen Lyser bygger mycket på ideellt arbete. Hur påverkar det möjligheten att utveckla evenemanget? Hur skulle du önska att regionen stöttade Österlen lyser?

– Bakom Österlen lyser verkar varje år hundratals ideellt arbetande eldsjälar. Personer som organiserar och planerar, och som står för flera hundra olika programpunkter. Alla dessa arrangörer runt om i byarna är en förutsättning och en nödvändighet för att Österlen lyser ska kunna genomföras. Men för att det ska bli ett event behöver allt sammanställas i programmet, och programmet måste marknadsföras. Här har vi också Österlen lysers akilleshäl. Med allt mindre stöd från kommuner och sponsorer är Österlen lyser hotat som samlad aktivitet. I år är det enbart Ystad, av våra tre kommuner, som är med och bidrar. Vilket är hur sorgligt som helst, eftersom Österlen lyser bidrar med så mycket till kommunerna.

Slutligen. Varför ska man inte missa Österlen lyser i år?

– Man ska inte missa Österlen lyser något år! Österlen lyser är en manifestation på temat gemenskap, kraft och innovation. Att omfamna mörkret och visa att även när det är som mörkast lyser Österlen som mest. Det är viktigt för gemenskapen, och för att skapa ett fungerande näringsliv året runt. Att invigningen startar i Onslunda, och sedan sprider sig efter hela Genvägen, blir något helt nytt. Men alla arrangemangen under hela helgen, runt om i byarna, är det största skälet till att inte missa Österlen lyser. Hela programmet finns på vår hemsida www.osterlenlyser.se. Här finns något spännande för alla. Missa inte heller att delta för egen del. Två marschaller på din förstukvist bidrar till gemenskapen, och de visar att vi är många som ställer upp bakom Österlen lysers värdeord: Gemenskap, kraft och innovation.

– Förra året blev ett rekordår med bra väder. Diskussionerna om Österlen lyser gav fler besökare än någonsin, konstaterar Lars Ottosson, styrelseordförande i Österlen Lyser.
Foto: Fredrik Ekblad
– Förra året blev ett rekordår med bra väder. Diskussionerna om Österlen lyser gav fler besökare än någonsin, konstaterar Lars Ottosson, styrelseordförande i Österlen Lyser.