1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Åter till barndomens Kivik med sin konst

My Olsson växte upp i Kivik. 22 år gammal flyttade hon till Blekinge för att studera på BTH men hamnade till slut i Stockholm och blev kvar där, i påsk återvänder hon till sina barndomstrakter för att ställa ut sin konst på Kiviks trädgård.
My Olsson ställer ut sina färgstarka målningar på Kiviks trädgård i påsk.
Foto: Fotograf Christin Sylvander

Även om det var först för sju år sedan som My Olsson bestämde sig för att satsa helhjärtat på sitt konstnärskap så har målandet alltid varit en viktig del av hennes liv.

– Jag har målat sedan barnsben och mina föräldrar har alltid stöttat mig i det, berättar My. När jag var 15 år gammal var jag en av vinnarna i en konsttävling i skolan, vilket innebar att en bild som jag målat trycktes upp som vykort i tusen exemplar. Det gav mig modet att börja ställa ut mina målningar.

Men när valet stod mellan att satsa på konsten eller fortsatt yrkesutbildning valde My det senare.

– Jag började plugga psykologi vid Kristianstad högskola, därefter blev det Internetsystem på Blekinge Tekniska Högskola i Karlskrona, men hittade helt rätt när jag tog mig vidare till Medieteknik vid BTH i Karlshamn.

My bytte spår och några år senare tog hon en Magisterexamen i Digital Design på BTH. Kärleken lockade henne att flytta upp till Stockholm och där blev hon kvar. Idag jobbar hon som UX/UI designer men för sju år sedan bestämde hon sig för att återigen satsa på konsten.

– Förra året fick jag ett genombrott när jag blev inbjuden att göra en stor utställning med 60 av mina verk på Galleri Anigo vid Hornsgatspuckeln. Och jag har blivit inbjuden att ställa ut igen i höst.

En annan höjdpunkt var när My inbjöds att ställa ut under Europride.

– Jag fick ett stort område att ställa ut min konst på, det var verklig jättekul!

Idén att ställa ut hemma på Österlen har legat och grott.

– Så när jag fick frågan från Martina Illerhag på Kiviks trädgård tackade jag självklart ja.

My kommer att ställa ut ett tjugotal verk i Kivik.

– Det blir en försmak av min stora utställning på Galleri Anigo i september.

My använder sig av blandteknik; olja, akvarell och akryl men även inslag av bläck och kol.

– Jag får ut mer av skapandet när jag tillåts experimentera.

Kännetecknande för hennes målningar är att de ofta är väldigt färgstarka och detaljrika.

– Jag vill sprida glädje och energi med min konst men mina verk innehåller också ett djup som speglar verkligheten, vilket jag lämnar över till betraktaren att upptäcka och tolka.

Inspirationen till sin konst hämtar My från hela världen.

– Jag inspireras av människor och miljöer. Jag älskar att resa och har snart besökt femtio olika länder. Världskartan finns ofta med i mina målningar.

Utställningen på Kiviks trädgård visas hela påskhelgen. Skärtorsdag klockan 9.30-17.30. Långfredag, påskafton och påskdagen klockan 10-16 samt annandag påsk klockan 10-14.