1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Avspark för satsning på klubbens unga

Ett generöst bidrag från nedlagda Spjutstorpsrevyn gör det möjligt för Spjutstorps IF att inleda en ny ungdomssatsning med fotbollsprofilen Anders Andersson i spetsen.
Några av Spjutstorps IFs unga tillsammans med Anders Andersson som under våren kommer att agera tränare i klubbens ungdomssatsning.
Foto: Hannah Andersson

Avsparken för Spjutstorps IFs nya ungdomssatsning tog plats på Tomelilla Folkets Park en onsdagskväll i februari. Ett hundratal av klubbens medlemmar hade samlats för att lyssna på föreläsningen ”Ett liv med fotbollen” med Anders Andersson.

– Vi har under en längre tid funderat på hur vi skulle kunna ge klubbens ungdomar något extra, så vi blev förstås väldigt glada när Spjutstorpsrevyn hörde av sig med erbjudandet om ett bidrag till en satsning på just ungdomarna, berättar Magnus Leufstedt, tränare och ungdomsansvarig i Spjutstorps IF.

Idén om att ta ett fotbollsproffs, fostrad i trakten, till hjälp för att inspirera klubbens unga spelare föddes och Anders Andersson blev det självklara valet för jobbet.

Anders har sina rötter i sydöst och började sin fotbollskarriär i Svenstorps IF innan hans talang tog honom vidare till Malmö FF och Sveriges landslag, men även internationella topplag som Blackburn och Benfica. För tio år sedan la Anders fotbollsskorna på hyllan och idag jobbar han som expertkommentator i tv.

För tio år sedan la Anders fotbollsskorna på hyllan och idag jobbar han som expertkommentator i tv.
Foto: Hannah Andersson

Anders berättar att det var med glädje han tackade ja till uppdraget.

– Det känns nostalgiskt att vara tillbaka i Tomelillatrakten, men det känns också lite sorgligt att se att klubbarna blivit så många färre jämfört med när jag var aktiv här för 30 år sedan. Därför vill jag självklart hjälpa till att inspirera de ungdomar som spelar i en landsortsklubb, jag är ju ett levande bevis på att någon som startat här kan få en proffskarriär i utlandet.

– Anders spelade seniorfotboll i Svenstorp innan han gick vidare i karriären och det är något som vi gärna vill förmedla till våra ungdomar, att de inte behöver ha så bråttom, utan kan unna sig att stanna kvar och utvecklas i tryggheten hos hemmaklubben innan de väljer att ta nästa steg, säger Linda Leufstedt, tränare och barnfotbollscoach.

Satsningen, som inleddes med inspirationsföreläsningen, fortsätter under våren med att alla spelare födda 2008 till 2003 kommer att få träna för Anders.

– Alla är inbjudna men sedan är det självklart valfritt om man vill vara med, säger Linda. Vår förhoppning är att det här är ett samarbete som kan vidareutvecklas.

Spjutstorps IF har totalt omkring 200 aktiva barn och ungdomar, varav 85 av dem ingår i satsningen. En av dem är Denice Möller, 12 år gammal.

– Det är kul att klubben satsar på oss ungdomar, säger Denice. Jag tycker det är jätteroligt att spela fotboll, har spelat sedan jag var två år gammal och är idag aktiv i två lag med träning tre dagar i veckan. Bäst med Spjutstorps IF är den fina sammanhållningen!