GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Backagårdens kafé i erfarna händer

Det är fullt upp för Sandra Mårtensson, som driver Kåseberga Café & Bistro. Inte nog med att hon är på gång att öppna hotell. Nyligen tog hon också över Backagårdens kaféverksamhet.
Publicerad 29 mars 2018
Sandra Mårtensson gick från att driva ett stort kafé till två, när hon nyligen tog över kaféverksamheten på Backagården utanför Löderup. Den populära kardemummasnurran finns på båda ställena.
Sandra Mårtensson gick från att driva ett stort kafé till två, när hon nyligen tog över kaféverksamheten på Backagården utanför Löderup. Den populära kardemummasnurran finns på båda ställena.

Sandra Mårtensson har precis dragit i gång sin sjätte säsong som kafé- och restaurangägare. Kåseberga Café & Bistro har blivit ett uppskattat och välbesökt besöksmål i hamnen och verksamheten är under ständig utveckling.

Hon är också i full färd med att förverkliga sina hotellplaner i byn. Verksamheten drar i gång i sommar och bokningarna har redan börjat komma in.

Mitt i allt detta dök det upp ytterligare en möjlighet, när Backagården utanför Löderup aviserade att de sökte en ny arrendator av kaféverksamheten. Det var för bra för att motstå.

– Vi har länge letat efter ett nytt försäljningsställe. Satsningen här blir ju en möjlighet att kunna producera mer och behålla helårspersonal. Backagården är välkänd och ligger bra till. Dessutom ligger den ju nära mina andra verksamheter, vilket är en fördel. Backagården blir ett bra skyltfönster, säger Sandra Mårtensson.

Tanken var att öppna samma vecka som större delen av Österlen blev insnöat. Av förklarliga skäl blev det en veckas fördröjning. Men nu är verksamheten i full gång. Backagården är öppen under hela påskhelgen och därefter fredag, lördag och söndag fram till sommaren, då det är öppet varje dag.

Med samma ägare blir det naturligtvis vissa likheter mellan Kåseberga Café & Bistro och Backagården Café & Bistro, som den nya verksamheten kallas. Delar av utbudet blir detsamma, exempelvis den storsäljande kardemummasnurran, men avsikten är också att koncepten ska skilja sig en aning åt.

På Backagården står trädgården i centrum och smakerna blir lite mer bäriga. Mer äng än fisk, förklarar Sandra Mårtensson med ett leende. Men tanken är också att, precis som i Kåseberga, servera stenugnsbakade pizzor. Det kommer i så fall att ske ute i växthuset, så att besökarna kan se när pizzorna tillagas.

– Det tror vi jättemycket på.

Rekryteringen av nya medarbetare pågår för fullt. Sandra Mårtensson gläder sig särskilt över att många numera hör av sig spontant och vill arbeta hos henne. Det, om något, är ett tydligt tecken på att hon under de gångna åren har arbetat upp ett gott rykte.

Hon har jobbat hårt och känner verkligen att det har varit värt allt slit. Den ursprungliga drömmen var ett litet kafé. Det blev ett stort – och nu ytterligare ett, samt ett hotell därtill. Hon räds inte utmaningar.

– Vi har sett en stor efterfrågan. Österlen är intressant och folk vill hit. Det har ökat mycket i Kåseberga varje år, och det är inte bara vi som märker av det.

Smakerna på Backagården ska vara lite mer bäriga än på Kåseberga Café & Bistro.
Smakerna på Backagården ska vara lite mer bäriga än på Kåseberga Café & Bistro.
Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar Österlenmagasinet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.