1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Bäddat för ett rysligt roligt höstlov i sydöst

Höstlovet är här! Halloween, allhelgona och Österlen lyser stundar och ingen lovledig kommer att behöva gå sysslolös.
”Väsen, fnulor och filurer” ges tisdagen den 29 oktober till torsdagen den 31 oktober i Stenshuvuds nationalpark.

Följ med på en spännande och lite läskig vandring bland Stenshuvuds okända invånare. ”Väsen, fnulor och filurer” ges tisdagen den 29 oktober till torsdagen den 31 oktober klockan 11.00-12.00. Samling vid naturum i Stenshuvuds nationalpark. För barn i åldern 5-12 år i sällskap med en vuxen. Evenemanget är kostnadsfritt.

Allt är möjligt och ingenting kan bli fel. Lördagen den 26 oktober klockan 11.00-13.00 bjuder Simrishamns bibliotek in till kreativt skrivande för barn mellan 10 och 12 år. Föranmälan.

Lär dig teckna manga på biblioteket, 29 oktober klockan 13.00-16.00. Från 9 år och uppåt. Föranmälan.

Onsdagen den 30 oktober klockan 13.00-16.00 bjuder biblioteket in till robotprogrammering och experimentverkstad under ledning av Rikard Persson.

26/10 ges ”Tidsfördriv” med Kompani Kläng. Fantasin bubblar, musiken hjälper till och överraskningarna får akrobatiken att stå på huvudet i sökandet efter leken i lådan. Foto: Lisa Grip

Lördagen den 26 oktober klockan 14.00 ges föreställningen ”Tidsfördriv” med Kompani Kläng på Valfisken i Simrishamn. Två musiker och två akrobater lotsar publiken in i en värld där allt handlar om att hitta leken. Föreställningen vänder sig till barn från 3 år och ingår i Kulturkullerbyttan. Biljett bokas genom Simrishamns riksteaterförening.

På Glemmingebro, Löderups och Köpingebros bibliotek ges musikteaterföreställningen Bockarna Bruse med Anna Rynefors. För barn i åldrarna 2-5 år. I Glemmingebro tisdagen den 29 oktober klockan 13.00, i Löderup torsdagen den 31 oktober klockan 10.00 och i Köpingebro den 31 oktober klockan 13.00. Fri entré. Begränsat antal platser. Föranmälan.

Musikteaterföreställningen Bockarna Bruse spelas i Glemmingebro, Löderup och Köpingebro. Den välkända sagan får ny dräkt med riksspelmannen Anna Rynefors och hennes olika instrument.

Biblioteken i Tomelilla kommun bjuder in till höstlovspyssel och filmmys på lovet. Onsdagen den 30 oktober är temat skräck när Tomelilla bibliotek bjuder in till höstlovsaktivitet där deltagarna får tipsa varandra om otäcka men spännande böcker, fika och skapa ljuslyktor till höstmörkret. Klockan 14.00. Från 8 år.

På torsdagen är det filmtajm på biblioteket. Klockan 13.00 startar filmen om en pojke som drömmer om att bli gitarrist. Men musik är förbjudet i hans familj och av misstag hamnar han i de dödas rike. För barn från 7 år. Föranmälan.

Film blir det även på biblioteken i Brösarp och Onslunda. I Brösarp onsdagen den 30 oktober klockan 13.00. Filmen som visas heter ”Mary och häxans blomma”. Från 7 år, föranmälan. I Onslunda visas filmen ”Varghunden” torsdagen den 31 oktober klockan 13.00 och ”Klas Klättermus” lördagen den 30 november klockan 13.00. Föranmälan.

På Smedstorps bibliotek kan höstlovslediga mellan 7 och 10 år fixa finaste ljuslyktan. Tisdagen den 29 oktober klockan 13-15. Föranmälan.

Arkivbild på konstverk från Bästa Biennalen 2017, en samtidskonstfestival med fokus på barn och unga som äger rum vartannat år under höstlovet, på över femtio platser i Skåne.
Foto: Hannah Andersson

Missa inte Bästa Biennalen!, en samtidskonstfestival med fokus på barn och unga som äger rum vartannat år under höstlovet på över femtio platser runt om i hela Skåne. I år är det konstnärerna i Street Art Österlen som representerar Simrishamn. I konstprojektet ”KraftWärk” får deltagarna skapa blommor, fjärilar, drakar, vargskrämmor med mera på Österlens museum i Simrishamn. Alla, oavsett ålder, är välkomna att delta och det är gratis att vara med. Biennalen äger rum 23 oktober – 2 november. Öppet dagtid för fritt skapande på egen hand: onsdag 23/10 – fredag 25/10 klockan 12-16, lördag 26/10 klockan 10-14, tisdag 29/10 – fredag 1/11 klockan 12-16, lördag 2/11 klockan 16-19. Kvällsöppet med workshops: torsdag 24/10, onsdag 30/10 och torsdag 31/10 klockan 18-20. Föranmälan till Österlens museum. Vernissage lördag 2 november klockan 16-19.

Andra höstlovsaktiviteter som arrangeras av museet är halloweenverkstad, 29 oktober klockan 13-16, karva bedelojtor, 30 och 31 oktober klockan 13-16 och stadsvandring för barn 30 oktober klockan 17-18. Deltagaravgift.

Det här är bara ett litet urval av alla roliga aktiviteter som erbjuds under höstlovet. Några av aktiviteterna kostar en slant eller kräver föranmälan, mer information hittar du på respektive arrangörs hemsida.

Läs mer

Simrishamn

Stadsvandring med eländestema

Lär känna Simrishamn i en stadsvandring med museichef Lena Alebo på temat tidigare århundradens olyckor, pandemier och fattigdom. Det blir också berättelser om stadens utveckling, näringsliv och invånare. Max 20 deltagare. Föranmälan krävs. Datum: 22/7, 29/7 och 5/8 klockan 14-15.30. Även 16/7, 23/7, 30/7 och 6/8 klockan 18-19.30.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Hjälp fås genom app

Tomelilla kommun har sedan några månader använt appen Nyby för att koppla samman invånare som behöver hjälp med kvalificerade resurspersoner som vill bidra.