1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Beatpoeter från USA gästar Skillinge kapell

Lördagen den 29 september får Sjöfararens kapell i Skillinge långväga besök. Då gästas kapellet av beatpoeterna Chris Vannoy från San Diego och Rayn Roberts från Seattle. Uppträder under kvällen gör även sångaren och musikern Lars Larholm, samt Dennis Renfors, poet med inriktning spoken word, som ÖM har pratat med.
Lördagen den 29 september läser beatpoeten Chris Vannoy från San Diego sina dikter på Sjöfararens kapell i Skillinge. Foto: Dennis Renfors

Bakom poesi- och musikkvällen på Sjöfararens kapell står Dennis Renfors och Gerth Hyrkäs, som driver Sjöfararens Café och Galleri. Dennis bor växelvis i Stockholm och på Skillinge. Han har länge tävlat i Poetry Slam och har deltagit i fem Poetry Slam-SM.

Dennis Renfors tävlar själv i Poetry slam och arrangerar poesi- och musikkvällen i Skillinge tillsammans med Gerth Hyrkäs, som driver Sjöfararens Café och Galleri. Foto: Lasse Lychnell

Vad är beatpoesi?

– Poesi, ofta i talad form, som är ganska svårdefinierad, svarar Dennis Renfors. Den förknippas inte sällan med bohemisk livsföring och storheter som Jack Kerouac, Allen Ginsberg och Lawrence Ferlinghetti. Den är inte alltid helt rumsren och skildrar många gånger samhällets skuggsida.

Hur kommer det sig att Skillinge får USA-besök?

– Beatpoeterna Chris Vannoy från San Diego och Rayn Roberts från Seattle är på turné i Västeuropa. Efter en veckas diktläsning i Stockholm med omnejd mellanlandar de i Skillinge innan det är dags för en rad diktläsningar i Holland och England.

Chris Vannoy har nyligen utnämnts till USA:s Beat Poet Laureate (”hovpoet”) för 2018-2019.

– Chris har en stark utstrålning på scen, beskriver Dennis. Han har en mycket distinkt röst som genast fängslar åhörarna. Med sin tredje diktsamling i bagaget ser han fram mot att se Österlen, som han aldrig tidigare besökt. Jag har tolkat en del av Chris dikter och kommer att köra åtminstone någon av hans dikter i svensk tolkning.

Rayn Roberts kommer från Seattle och turnerar tillsammans med Chris Vannoy.

Rayn Roberts kommer från Seattle.

– Även han har en färsk diktbok med sig. Sedan många år har han rest i åtskilliga länder, inte minst i Asien, där han insupit kulturella influenser. Rayn driver sedan länge olika diktläsararrangemang i Seattle.

Dylan-tolkaren Lars Larholm i Skillinge hamn. Foto: Dennis Renfors

Den 29 september gästas Sjöfararens kapell även av sångaren och musikern Lars Larholm, som kommer att bjuda på en del Dylan på svenska samt eget material.

– Det är oerhört glädjande att Chris Vannoy vill läsa dikt i Skillinge, säger Dennis. Likaså är det härligt att Lars Larholm uppträder. Jag gissar att han är Sveriges främste Bob Dylan-översättare, eller kanske snarare uttolkare. Jag ser mycket fram emot kvällen och hoppas att den blir välbesökt!

Poesi- och musikkvällen startar klockan 19. Entré, kaffeservering.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

När vårens planerade resor ställdes in valde Sanna Töringe att satsa på sin butik. Nu finns ett koncentrat av italienska aromer i hennes österlenträdgård.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.