Berättarfest på temat sagor och sägner

Österlen Artikeln publicerades
Även i år bjuder, bland andra Cecilia Granquist Dahmén, in till lunchberättelser under blodboken i Bergengrenska trädgården, under årets Berättarfest på Österlen.
Foto: Torun Börtz
Även i år bjuder, bland andra Cecilia Granquist Dahmén, in till lunchberättelser under blodboken i Bergengrenska trädgården, under årets Berättarfest på Österlen.

Sagor och sägner, om allt från varulvar, pysslingar och ormar till snapphanar och slottsfruar, har besökarna till årets Berättarfest på Österlen att se fram emot.

Det är fjärde gången som ideella föreningen Österlen Berättar bjuder in till berättarfest på Österlen. ÖM har pratat med föreningens ordförande Cecilia Granquist Dahmén för att få veta mer om årets berättarfest.

– Tidigare har programmet sträckt sig över en hel vecka. I år har vi valt att komprimera det till fyra dagar, berättar Cecilia.

Fyradagarsfesten invigs på Österlens museum torsdagen den 27 juni klockan 18-20 med muntligt berättande, musik, mingel och snacks.

Temat för årets berättarfest är saga och sägen. I likhet med förra året koncentreras programpunkterna som styrelsen står bakom till Simrishamn.

– Förra årets Simrishamnsdagar, där besökarna kunde gå från en programpunkt till en annan, blev väldigt välbesökta, därför har vi valt ett liknande upplägg i år, förklarar Cecilia. Men det betyder inte att vi släpper våra trogna arrangörer ute i byarna. Till exempel Hembygdskretsen Tumathorp, Tjörnedala kulturförening, Kiviks museum, Borrby byalag och Glimmingehus erbjuder alla fantastiskt spännande programpunkter.

På fredagen klockan 14 bjuder Tjörnedala kulturförening in till Svinahuset på Tjörnedalagården på temat ”Varulvar, pysslingar och annat otyg i Baskemölla”.

– När vi startade föreningen var det med två visioner. Att använda berättelsen för att stötta företagen, och att bevara berättelserna som finns i bygden, berättar Cecilia. Det senare är den här programpunkten ett utmärkt exempel på eftersom det är Baskeborna som bjudits in att dela med sig av sina minnen. Kulturföreningen arrangerade en liknande aktivitet förra året och det blev en sån härlig stämning!

En annan favorit från förra året som återkommer är lunchberättelserna under blodboken i Bergengrenska trädgården.

– Det var väldigt trevligt i fjor så det gör vi om i år, på fredagen klockan 11.30-12.30.

En ny programpunkt är ”Afternoon tea och skånska skratt”, på lördagen klockan 15 på Österlens museum.

– Det är en programpunkt som vi hämtat inspiration till från Ljungby berättarfestival, som jag är nyss hemkommen från, berättar Cecilia.

Berättarfestens sista dag erbjuder bland annat en busstur på temat ”Sägner på Österlen”.

– Turen går till nyinvigda Jätteleden och till Stenshuvud. Det är en avslutning på berättarfesten som jag ser mycket fram emot.

Årets berättarfest på Österlen äger rum torsdagen den 27 juni till söndagen den 30 juni. Fullständigt program finns på Österlen Berättars hemsida.