1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Litteratur

Berättelse balanserar på gränsen till det otillåtna

I dagarna släpps Linda-Maria Grönkvists debutroman Fadertabberaset, en berättelse vars grundidé delvis är hämtad ur hennes eget liv.
Den 27 april romandebuterar Linda-Maria Grönkvist med boken Fadertabberaset och i samband med det ger hon sig ut på en releasefestturné som startar i Malmö och avslutas i Kiruna. Tisdagen den 28 april gästar hon Bokhandeln i Ystad.
Foto: Fredrik Ekblad

I romanen, som ges ut på förlaget Ekström & Garay, undersöker Linda-Maria genom huvudkaraktären Nina saknaden och tomrummet en frånvarande förälder lämnar efter sig.

När Nina föds är hennes föräldrar bara 16 år. Pappan försvinner direkt ur hennes liv – tills hon 32 år senare hittar honom på en dejtingsajt. Utan att berätta vem hon är tar Nina kontakt med honom och börjar dejta sin pappa.

Grundidén till berättelsen är delvis hämtad ur Linda-Marias eget liv. När hon föddes tyckte alla utom hennes mormor och mamma, då sexton år, att mamman borde ha gjort abort. Att vara oönskad från första andetaget är gott nog för att gräva ned sig. För Linda-Maria blev det istället en superkraft.

För tjugo år sedan fick hon veta att hennes pappa hade ett konto på en dejtingsajt och upptäckten sådde ett frö. Men det skulle dröja många år innan berättelsen sattes på print.

För några år sedan gjorde Linda-Maria Grönkvist en helomvändning i livet. Hon sade upp sig från jobbet som copywriter på en reklambyrå i Malmö, flyttade in en minibuss för att helhjärtat satsa på författardrömmen.

– Livet rinner på och jag vill att det ska kännas meningsfullt. Som copywriter kände jag mig begränsad till min roll. Författarrollen idag är så mycket mer än att skriva själva boken, vilket jag tycker mycket om, även om just skrivandet och snickrande på historien alltid kommer på första plats.

Många drömmer om att skriva en roman. Var det svårare, enklare eller ungefär så som du hade föreställt dig?

– Först var det vansinnigt svårt. I flera år. Jag tänkte på den där boken jag skulle skriva varje dag, tog tjänstledigt och svor över alla ord som behövdes för att skriva en bok. Sedan, när jag hamnade i ett litterärt sammanhang på Författarskolan vid Lunds Universitet så blev det enkelt. Jag hade en jättebra handledare i Henrik Pettersson som skrivit Jehovas Jäveln och han gav mig ett antal, framförallt dramaturgiska nycklar som jag saknat. Tillsammans med allt annat bra på skolan, tid att skriva och samtal vid lektionstillfällen och utanför så föll det på plats och nu rullar det på. Det handlar mycket om uthållighet, vilket jag har. Du kan vara en duktig skribent, ha bra idéer och kunskap men orkar du inte hela vägen in i mål för att strax börja om igen och igen och igen med att skriva om. Då blir det inget.

Har du fått jobba mycket med att utveckla din prosa med tanke på din bakgrund som copywriter?

– Ja, det var ett av mina absolut största hinder när jag började skriva på romanen. Jag var van att säga så mycket som möjligt med så få ord som möjligt, ett sätt att skriva på som jag filat på i över fjorton år. Jag kunde inte begripa hur sjutton jag skulle kunna få ur mig så många ord utan att det blev pladdrigt, och löjligt och jag vet inte allt vad jag stångades med för ursäkter där och då. Det var frustrerande.

Hur känns det att äntligen romandebutera?

– Fantastiskt och obehagligt. Jag är ju människa. Jag är själaglad, mest hela tiden och sedan är jag fullkomligt värdelös. Och så fortsätter det så där. Men himmel vad jag längtat efter detta, oron kanske handlar mest om att förlora författarskapet, att min nyvunna glädje skall grusas och tas ifrån mig.

Fadertabberaset är förlagets bidrag till Augustprisjuryn. Hur känns det?

– Det känns magiskt att förlaget tror på boken så pass mycket. Jag tror nästan inte på det.

Har du börjat med nästa roman? Kan du avslöja något om vad den handlar om?

– Ja, jag har kommit ganska långt med den men kan inte avslöja något om den just nu även om jag skulle vilja. Det är en del av min process.

Linda-Maria Grönkvist

• 41 år.
• Uppvuxen i Sandviken. Bor i Vallsta norr om Bollnäs. Har bott i Skåne i flera år.
• Sommarjobbade på Kåsessons Café och Lanthandel i Kåseberga för några år sedan.
• Romandebuterar den 27 april med Fadertabberaset på Ekström & Garay. Boken är förlagets bidrag till Augustprisjuryn.
• Befinner sig på releasefestturné genom landet och gästar Bokhandeln i Ystad den 28 april klockan 17-19.

Läs mer

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Ystad

Charlotte Berlins museum öppet

Charlotte Berlin föddes i Ystad 1841 och levde där fram till sin död 1916. År 1881 köpte hon huset på Dammgatan, där Charlotte Berlins museum finns idag. Museet är öppet varje dag 22 juni - 6 september. Visning varje hel timme klockan 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00. Entréavgiften betalas i museibutiken.

Simrishamn

Hjälp fås genom app

Tomelilla kommun har sedan några månader använt appen Nyby för att koppla samman invånare som behöver hjälp med kvalificerade resurspersoner som vill bidra.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.