unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Besöket i Skillinge gav inspiration till ny bok

Författaren Frida Skybäck är aktuell med nyutgivna ”Bokcirkeln vid världens ände”. Idén till nya boken bok kom när Frida, som till vardags bor i Lund, förra året besökte Skillinge efter att ha blivit inbjuden till Bokens Dag.
”Bokcirkeln vid världens ände” är Frida Skybäcks sjunde bok. Foto: Camilla Gewing-Stålhane
”Bokcirkeln vid världens ände” är Frida Skybäcks sjunde bok. Foto: Camilla Gewing-Stålhane

Kärleken till att skriva berättelser har följt Frida ända sedan hon var liten.

– Jag har fortfarande kvar de första böckerna som jag skrev bara fem år gammal. Jag upptäckte tidigt vilken häftig känsla det är att kunna påverka andra med en text du skrivit. Jag läste mina texter för alla som vill lyssna och i tioårsåldern stoppade jag in mina böcker på hyllorna på biblioteket i Örkelljunga, i hopp om att någon skulle läsa dem. Men i vuxen ålder visste jag inte hur jag skulle ta mina texter vidare. Jag slutade att skriva och utbildade mig till lärare.

Men när Frida hade jobbat några år kom suget efter att skriva tillbaka.

– Jag började skriva på kvällarna och bestämde mig för att prova att skriva en roman. Det blev en deckare och jag skickade in mitt manus till tre olika förlag. Ett av dem hörde av sig och jag jobbade vidare med manuset men fick så småningom beskedet att förlaget inte ville ge ut boken eftersom den skulle komma att konkurrera med en av deras andra författare. ”Kan du inte tänka dig att prova en annan genre” frågade de och jag som ofta har en parallellhistoria till mina berättelser testade att göra om den till en historisk roman.

För att göra en lång historia kort så gavs boken ut 2011, blev mycket uppskattad och följdes av ytterligare fyra historiska romaner. Efter att ha avslutat trilogin om systrarna Stiernfors ville Frida gärna prova något nytt.

– Jag ville skriva en samtidsroman och bestämde mig för att testa feelgood, som är en snabbt växande genre med berättelser om riktiga människor, som är med om svåra saker, men som alltid lämnar läsaren med en hoppfull känsla.

Resultatet blev boken ”Bokhandeln vid Riverside drive” som har sålts i fler än 100 000 exemplar, och kom att bli Fridas stora genombrott för den bredare publiken.

Inspirationen till sin andra feelgoodroman fann Frida på Österlen, när hon gästade Skillinge i samband med Bokens dag förra året.

– Jag blev så tagen av miljön i Skillinge att det blev inspirationen till ”Bokcirkeln vid världens ände”.

Berättelsen utspelar sig i fiktiva Ljusskär på Skånes sydostkust och handlar om Patricia som kommer till den lilla strandbyn för att leta efter sin försvunna syster.

– Jag gillar att besöka Österlen på somrarna. Jag fascineras av den vackra naturen och de små samhällena där alla verkar ta hand om varandra, men det kan också finnas något utsatt i att bo i en liten by. Det faktum att alla måste förhålla sig till varandra i ett litet samhälle blev en inspirationskälla till berättelsen.

Frida Skybäck

Ålder: 39 år

Bor: Lund

Familj: Man och två döttrar.

Aktuell: Med nyutgivna boken ”Bokcirkeln vid världens ände”.

Smultronställe: Skillinge

Favoritbok: ”Livet efter dig” av Jojo Moyes

Vad kännetecknar en bra bok: En gripande historia, intressanta karaktärer, värme och humor.

Tjusningen med bokcirklar: Att få nya perspektiv på det man läser när man pratar med andra.

En ledig dag: Umgås jag helst med familjen och lagar god mat.

Läs mer

Dags för Litteraturrundan

Kultur

Dags för Litteraturrundan

Egentligen skulle Litteraturrundan ha ägt rum i maj, men fick flyttas på grund av Coronapandemin. Nu är det i alla fall dags. Den 5 och 6 september samlas åter författare, förlag och litteratursällskap runt om i Skåne - och Blekinge som i år inkluderats i evenemanget.

Fototävling för ungdomar

Simrishamn

Fototävling för ungdomar

Under augusti anordnar Skillinge Leje med stöd av Skillinge Bildforum en fototävling för barn och ungdomar. 12-åriga Matilda Bergström tänker delta och har redan bestämt vad hon ska köpa för prispengarna om hon kammar hem tävlingen.

Musikkväll med Jazzit

Skillinge

Musikkväll med Jazzit

Gärsnäs församling bjuder under sju onsdagskvällar i sommar in till musikprogram. Onsdagen den 22 juli klockan 19.00 spelar Jazzit, ett “nygammalt” Österlenband. I eller i anslutning till Skillinge Kapell beroende på väder. Arrangören följer folkhälsomyndighetens rekommendationer. Tänk på att hålla avstånd.

Lästävlingar för stora och små

Simrishamn

Lästävlingar för stora och små

Svårt att välja bok till hängmattan? Stor som liten får i sommar extra hjälp av biblioteket att hitta rätt i bokdjungeln. Dessutom utlovas fina bokpriser.

Tävling

Vinn boken

Tävling

Vi lottar ut ett exemplar av Emmy Abrahamsons nya roman ”Hur man blir slängd överbord”.

Bollen i nät för ny park

Nybyggt

Bollen i nät för ny park

Covid-19 må ha satt stopp för en officiell invigning av nya parken vid Bergstrands väg i Simrishamn men stämningen var ändå på topp när Anna Bartels, Carl-Göran Svensson och Emilia Hallgren invigde spontanidrottsplanen med en basketmatch.