Besöket i Skillinge gav inspiration till ny bok

Sydöst Artikeln publicerades
”Bokcirkeln vid världens ände” är Frida Skybäcks sjunde bok. Foto: Camilla Gewing-Stålhane
”Bokcirkeln vid världens ände” är Frida Skybäcks sjunde bok. Foto: Camilla Gewing-Stålhane

Författaren Frida Skybäck är aktuell med nyutgivna ”Bokcirkeln vid världens ände”. Idén till nya boken bok kom när Frida, som till vardags bor i Lund, förra året besökte Skillinge efter att ha blivit inbjuden till Bokens Dag.

Kärleken till att skriva berättelser har följt Frida ända sedan hon var liten.

– Jag har fortfarande kvar de första böckerna som jag skrev bara fem år gammal. Jag upptäckte tidigt vilken häftig känsla det är att kunna påverka andra med en text du skrivit. Jag läste mina texter för alla som vill lyssna och i tioårsåldern stoppade jag in mina böcker på hyllorna på biblioteket i Örkelljunga, i hopp om att någon skulle läsa dem. Men i vuxen ålder visste jag inte hur jag skulle ta mina texter vidare. Jag slutade att skriva och utbildade mig till lärare.

Men när Frida hade jobbat några år kom suget efter att skriva tillbaka.

– Jag började skriva på kvällarna och bestämde mig för att prova att skriva en roman. Det blev en deckare och jag skickade in mitt manus till tre olika förlag. Ett av dem hörde av sig och jag jobbade vidare med manuset men fick så småningom beskedet att förlaget inte ville ge ut boken eftersom den skulle komma att konkurrera med en av deras andra författare. ”Kan du inte tänka dig att prova en annan genre” frågade de och jag som ofta har en parallellhistoria till mina berättelser testade att göra om den till en historisk roman.

För att göra en lång historia kort så gavs boken ut 2011, blev mycket uppskattad och följdes av ytterligare fyra historiska romaner. Efter att ha avslutat trilogin om systrarna Stiernfors ville Frida gärna prova något nytt.

– Jag ville skriva en samtidsroman och bestämde mig för att testa feelgood, som är en snabbt växande genre med berättelser om riktiga människor, som är med om svåra saker, men som alltid lämnar läsaren med en hoppfull känsla.

Resultatet blev boken ”Bokhandeln vid Riverside drive” som har sålts i fler än 100 000 exemplar, och kom att bli Fridas stora genombrott för den bredare publiken.

Inspirationen till sin andra feelgoodroman fann Frida på Österlen, när hon gästade Skillinge i samband med Bokens dag förra året.

– Jag blev så tagen av miljön i Skillinge att det blev inspirationen till ”Bokcirkeln vid världens ände”.

Berättelsen utspelar sig i fiktiva Ljusskär på Skånes sydostkust och handlar om Patricia som kommer till den lilla strandbyn för att leta efter sin försvunna syster.

– Jag gillar att besöka Österlen på somrarna. Jag fascineras av den vackra naturen och de små samhällena där alla verkar ta hand om varandra, men det kan också finnas något utsatt i att bo i en liten by. Det faktum att alla måste förhålla sig till varandra i ett litet samhälle blev en inspirationskälla till berättelsen.

Frida Skybäck

Ålder: 39 år

Bor: Lund

Familj: Man och två döttrar.

Aktuell: Med nyutgivna boken ”Bokcirkeln vid världens ände”.

Smultronställe: Skillinge

Favoritbok: ”Livet efter dig” av Jojo Moyes

Vad kännetecknar en bra bok: En gripande historia, intressanta karaktärer, värme och humor.

Tjusningen med bokcirklar: Att få nya perspektiv på det man läser när man pratar med andra.

En ledig dag: Umgås jag helst med familjen och lagar god mat.