1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Biblioteket motverkar digitalt utanförskap

Förra året deltog över 250 kommuninvånare i Simrishamns biblioteks aktiviteter för att höja sin digitala kompetens. Under den så kallade e-medborgarveckan 7-13 oktober är det fullt fokus på det digitala varje dag.
Jakob Haväng som ansvarar för programverksamheten på Simrishamns bibliotek brukar själv hjälpa många besökare med digitala spörsmål. Foto: Kate Visonj

Att över en halv miljon människor lever utan internet i vårt land framgick när Internetstiftelsen släppte sin årliga rapport Svenskarna och internet. Det digitala utanförskap detta medför innebär att viktiga samhällsfunktioner och -information samt kommunikation människor emellan uteblir.

– Förra året deltog över 250 personer i evenemang på biblioteket riktade åt att höja den digitala kompetensen, berättar bibliotekarien Jakob Haväng som ansvarar för aktiviteterna på Simrishamns bibliotek.

Det handlar om föreläsningar om till exempel källkritik men också om praktiska lärsituationer där man får hjälp med att komma igång med sin smartphone och e-böcker. Det erbjuds även Teknik-drop in där besökarna får hjälp med sina digitala frågor och funderingar. Vill man ha enskild digital vägledning med en bibliotekarie, det vill säga sitta ner i lugn och ro och gå igenom till exempel sin dator, går även det att ordna genom bokning.

– Vi hjälpte i snitt en person i veckan att bli mer digitalt delaktig, men all hjälp syns inte i statistiken då det ofta händer att personer passar på att ställa tekniska och digitala frågor i biblioteksdisken vilket inte dokumenteras, säger Jakob Haväng och tillägger att frågor om den digitala vardagen även går att ställa på bokbussen.

E-medborgarveckan är en nationell kampanj med e-tjänsternas tillgänglighet i fokus. Syftet är att öka den digitala delaktigheten och användningen av e-tjänster med fokus på de offentliga.

Program för e-medborgarveckan på Simrishamns bibliotek:

Måndag 7/10 klockan 14, ”Kom igång med Swish”. Genomgång av hur du enkelt laddar ner och använder appen. Medtag din egen mobiltelefon och BankID. Föranmälan.

Tisdag 8/10 klockan 13, ”Kom igång med e-böcker och Biblio”. Genomgång av hur du går till väga för att läsa böcker, både på läsplattan och i mobilen. Föranmälan.

Onsdag 9/10 klockan 13-14.30, ”Lär dig Office 365”. En fortsättning och repetition på tidigare föreläsningar om Office 365. Tag med dig din laptop. Föreläsningen vänder sig till allaoch leds av Mikael Therén. Föranmälan.

Torsdag 10/10 klockan 10.30-12, ”Teknik-drop in”. Vill du ha vägledning till den digitala tekniken? Ta med din bärbara dator, surfplatta eller telefon till bibliotekets drop in för att få hjälp. Ingen föranmälan.

Fredag 11/10 klockan 13, ”Kom igång med sociala medier”. Vad är skillnaden på Instagram och Facebook. Vad är ok att skriva i kommentarsfält och varför “taggar” vissa så mycket på sina bilder? Genomgång av do´s and dont´s i de vanligaste sociala medierna. Föranmälan.