1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Biblioteket satsar stort på de små barnen

En sprillans ny avdelning för de minsta biblioteksbesökarna håller på att växa fram på Simrishamns bibliotek, om bara några veckor står den klar.
I november gick startskottet för bygget av en helt ny barnavdelning på Simrishamns bibliotek. I slutet av februari blir det invigning, något Sofie Sweger, Kristin Rosenberg och Lisa Jansson ser mycket fram emot.
Foto: Hannah Andersson

Det är det tidigare sagorummet Njord som är under förvandling och får en unik, skräddarsydd utformning.

– Rummet är gestaltat för att stimulera de små barnen, målgruppen för projektet är 0-6 år, berättar Sofie Sweger, biblioteksassistent, som tillsammans med bibliotekarie Lisa Jansson är projektledare.

Tack vare ett generöst bidrag från den nationella satsningen ”Stärkta bibliotek” har Sofie och Lisa kunnat göra ett gediget förarbete, som startade redan i våras.

– Det ligger mycket pedagogik bakom valen vi gjort i skapandet av det här rummet, berättar Sofie. Vi har haft privilegiet att få fördjupa oss i forskning om hur små barn lär och vi har även samlat in synpunkter från våra besökare, samt skannat av utbudet för målgruppen i kommunen.

När ÖM besöker biblioteket har arbetet med den nya barnavdelningen kommit en bra bit på väg. Den lite speciella mattan, med varierad struktur och spännande mönster, tillverkad av återvunnet spökgarn är på plats. Förutom att vara ett inbjudande ytskikt för små barn att krypa på så är den även funktionell.

– Ser du att den består av många mindre kvadrater som är sammansatta, det gör det enkelt att byta ut ett parti om det skulle behövas, berättar Lisa.

Den platsbyggda möbeln, tänkt att fungera som bokhylla, sittplats och klättervänligt landskap, är på plats. Men ännu återstår en hel del arbete innan rummet är helt klart.
Foto: Hannah Andersson

En platsbyggd möbel som fungerar både som bokhylla, sittplats och klättervänligt landskap är också på plats. De infällda hyllplanen finns på olika höjd, de lägsta i ögonhöjd för krypande barn.

– Här kommer de små barnen tillåtas att närma sig böckerna på ett helt annat sätt än tidigare, konstaterar Kristin Rosenberg, bibliotekschef.

– Här ges de möjlighet att bygga en tidig relation till böcker, bekräftar Lisa. Språkutvecklingen börjar redan i det första mötet med litteraturen, poängterar hon.

Att små barn lär med alla sinnen är en viktig aspekt som projektduon tagit fasta på. Detaljer som taktila fläckar och olika speglar kommer att göra miljön än mer stimulerande och förutom satsningen på det fysiska rummet kommer alla medarbetare delta i en workshop för att förankra tankegångarna och pedagogiken bakom projektet.

Bibliotekets ansökan till Kulturrådets ”Stärkta bibliotek” gällde ett tvåårsprojekt. Den nya avdelningen för åldrarna 0-6 år utgör första delen. Efter invigningen kommer bibliotekets medarbetare att hugga tag i del två, en satsning för biblioteksbesökare i åldern 7-12 år.

– I den satsningen ingår även åldrarna 13-17 år, men i den delen kommer vi inte att jobba med rummet, det kommer istället att handla om delaktighet, avslöjar Lisa.

quote
Här ges de små barnen möjlighet att bygga en tidig relation till böcker. Språkutvecklingen börjar redan i det första mötet med litteraturen.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.