1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Biblioteket satsar stort på de små barnen

En sprillans ny avdelning för de minsta biblioteksbesökarna håller på att växa fram på Simrishamns bibliotek, om bara några veckor står den klar.
I november gick startskottet för bygget av en helt ny barnavdelning på Simrishamns bibliotek. I slutet av februari blir det invigning, något Sofie Sweger, Kristin Rosenberg och Lisa Jansson ser mycket fram emot.
Foto: Hannah Andersson

Det är det tidigare sagorummet Njord som är under förvandling och får en unik, skräddarsydd utformning.

– Rummet är gestaltat för att stimulera de små barnen, målgruppen för projektet är 0-6 år, berättar Sofie Sweger, biblioteksassistent, som tillsammans med bibliotekarie Lisa Jansson är projektledare.

Tack vare ett generöst bidrag från den nationella satsningen ”Stärkta bibliotek” har Sofie och Lisa kunnat göra ett gediget förarbete, som startade redan i våras.

– Det ligger mycket pedagogik bakom valen vi gjort i skapandet av det här rummet, berättar Sofie. Vi har haft privilegiet att få fördjupa oss i forskning om hur små barn lär och vi har även samlat in synpunkter från våra besökare, samt skannat av utbudet för målgruppen i kommunen.

När ÖM besöker biblioteket har arbetet med den nya barnavdelningen kommit en bra bit på väg. Den lite speciella mattan, med varierad struktur och spännande mönster, tillverkad av återvunnet spökgarn är på plats. Förutom att vara ett inbjudande ytskikt för små barn att krypa på så är den även funktionell.

– Ser du att den består av många mindre kvadrater som är sammansatta, det gör det enkelt att byta ut ett parti om det skulle behövas, berättar Lisa.

Den platsbyggda möbeln, tänkt att fungera som bokhylla, sittplats och klättervänligt landskap, är på plats. Men ännu återstår en hel del arbete innan rummet är helt klart.
Foto: Hannah Andersson

En platsbyggd möbel som fungerar både som bokhylla, sittplats och klättervänligt landskap är också på plats. De infällda hyllplanen finns på olika höjd, de lägsta i ögonhöjd för krypande barn.

– Här kommer de små barnen tillåtas att närma sig böckerna på ett helt annat sätt än tidigare, konstaterar Kristin Rosenberg, bibliotekschef.

– Här ges de möjlighet att bygga en tidig relation till böcker, bekräftar Lisa. Språkutvecklingen börjar redan i det första mötet med litteraturen, poängterar hon.

Att små barn lär med alla sinnen är en viktig aspekt som projektduon tagit fasta på. Detaljer som taktila fläckar och olika speglar kommer att göra miljön än mer stimulerande och förutom satsningen på det fysiska rummet kommer alla medarbetare delta i en workshop för att förankra tankegångarna och pedagogiken bakom projektet.

Bibliotekets ansökan till Kulturrådets ”Stärkta bibliotek” gällde ett tvåårsprojekt. Den nya avdelningen för åldrarna 0-6 år utgör första delen. Efter invigningen kommer bibliotekets medarbetare att hugga tag i del två, en satsning för biblioteksbesökare i åldern 7-12 år.

– I den satsningen ingår även åldrarna 13-17 år, men i den delen kommer vi inte att jobba med rummet, det kommer istället att handla om delaktighet, avslöjar Lisa.

quote
Här ges de små barnen möjlighet att bygga en tidig relation till böcker. Språkutvecklingen börjar redan i det första mötet med litteraturen.

Läs mer

Simrishamn

Stadsvandring med eländestema

Lär känna Simrishamn i en stadsvandring med museichef Lena Alebo på temat tidigare århundradens olyckor, pandemier och fattigdom. Det blir också berättelser om stadens utveckling, näringsliv och invånare. Max 20 deltagare. Föranmälan krävs. Datum: 22/7, 29/7 och 5/8 klockan 14-15.30. Även 16/7, 23/7, 30/7 och 6/8 klockan 18-19.30.

Simrishamn

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

När vårens planerade resor ställdes in valde Sanna Töringe att satsa på sin butik. Nu finns ett koncentrat av italienska aromer i hennes österlenträdgård.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Vinn boken

Tävling

Vi lottar ut ett exemplar av Emmy Abrahamsons nya roman ”Hur man blir slängd överbord”.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.