unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Bildbesatt på Galleri Lancing

Lördagen den 13 juli klockan 14.00 invigs fotoutställningen ”Bildbesatt”, med foton från boken med samma namn, på Galleri Lancing i Skillinge.
Utställningen har tidigare ställts ut på Nobelbiblioteket i Stockholm.
Utställningen har tidigare ställts ut på Nobelbiblioteket i Stockholm.

Det är filmaren och författaren Staffan Lamm, sommarboende i Skillinge sedan 40 år, som gjort boken om sin morfar.

”Akademieledamoten och litteraturprofessorn Martin Lamm (1880-1950), bodde sommartid med vår familj i Båstad. I början av juni 1931 började han plötsligt fotografera. Utan att ha hållit i en kamera tidigare höll han en dryg månad nästan helt på med att ta fotoporträtt. Inledningsvis avbildar han bara sig själv och sin familj och den närmaste vänkretsen. Men senare fortsätter han att med kamerans hjälp frenetiskt återge alla slags personer i sin omgivning. Vid midsommartiden slutar han helt tvärt, för att aldrig mer röra en kamera.”

Staffan Lamm letade fram denna fotoserie ur släktgömmorna och bakom fotomängden framträder en helt annan mörk grogrund för denna kortvariga bildbesatthet. Den utgjorde en desperat flykt från ett tungt beslut. Nämligen det definitiva bortlämnandet av sitt yngsta barn, Göran, blott åtta år gammal.

Utställningen pågår i två veckor och är öppen tisdag - söndag klockan 11 - 17.

Läs mer

Succésommar för blomsterkungarna

Ystad

Succésommar för blomsterkungarna

Med omkring 2000 besökare om dagen och en omsättning under juli som ökade med 350 procent jämfört med i fjol, kan Karl Fredrik Gustafsson och sambon Petter Kjellén på Eklaholm se tillbaka på en sommar som överträffade deras vildaste fantasi.

Karossgården i Gladsax stänger efter 25 år

BUTIK

Karossgården i Gladsax stänger efter 25 år

Antik- och kuriosabutiken Karossgården i Gladsax startade 1995 och stänger nu efter 25 år. Anne Edberg som blivit känd för sina omsorgsfullt uppbyggda miljöer kommer framför allt att sakna variationen med att driva butiken.

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

Tomelilla

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.

Filial i farfars fars skrädderi

Simrishamn

Filial i farfars fars skrädderi

På Kristi himmelfärdsdag öppnar Suzanne Rosengren en filial till Ystadbutiken Krizi i sitt sommarhus i Östra Hoby.

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.