1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Biodlingskurser väcker ett allt större intresse

Som bin dras till blommornas nektar lockas naturintresserade deltagare till 80-årsfirande Medborgarskolans populära biodlingskurser på Österlen.
Kursledaren Johan Wallin (stående) från Tomelillaortens biodlarförening har precis dragit igång kvällens studiecirkel om biodling och deltagarna lyssnar intresserat. Träffarna kretsar kring de olika årstiderna och i dag står sensommaren och hösten på schemat. På vardera sidan om Johan Wallin sitter Marie Hedlund och Andreas Haugaard.
Foto: Johan Bentzel

En disig novemberdag 1940 kastades en sten i dammen vid Gimo herrgård för att markera bildandet av studieförbundet Medborgarskolan. Det var en symbolisk handling, för att visa hur kunskap genom studiecirkelns makt skulle sprida sig ut i landet likt ringarna på vattnet.

80 år senare har dessa ringar en småkylig afton i mars fortplantat sig in i ett mötesrum på Tomelilla golfklubb, där sex personer har samlats för att lära sig mer om biodling av den erfarne kursledaren Johan Wallin från Tomelillaortens biodlarförening.

Visst manfall har det blivit på grund av coronaviruset. Lokalen är utbytt av samma skäl; normalt lånas en lokal på äldreboendet Byavången. Dessutom har kursens två avslutande träffar slagits samman till en, eftersom det är oklart om nya restriktioner framöver kan sätta helt stopp för sammankomster.

– Vi vill ju se till att kursdeltagarna med säkerhet hinner få de kunskaper som de behöver, säger Johan Wallin.

Medborgarskolans biodlingskurser började i liten skala för tio år sedan och har sedan dess ökat rejält i popularitet. Under vintern och våren har det hållits tre cirklar i Tomelilla och Simrishamn. Samtliga har varit överfulla.

– Jag tror att vi är uppe i 40 deltagare. Det är ett stort tryck från folk som vill gå. Många kommer också långväga ifrån, säger Arne Kristoffersson, verksamhetsansvarig för studiecirklar på Medborgarskolan Syd.

Johan Wallin, som själv har sysslat med biodling i 20 år, tror att det ökade intresset bottnar i den allmänna trenden att man vill veta var maten kommer ifrån. Många vill också rädda naturen, eftersom bin spelar en central roll för pollineringen och därmed allas vår överlevnad.

– De flesta kommer nog hit med tanken att bli biodlare. Men det är inte kran på kupan som i Kalle Anka-filmen. Därför tar sig många en extra funderare på om de verkligen vill avsätta den tid som krävs, säger Johan Wallin, som beskriver biodling som en livsstil.

Bin engagerar. Biodlingskurserna i Tomelilla och Simrishamn, som leds av de erfarna biodlarna Johan Wallin och Ise Wentzel Hovmöller, lockar deltagare från när och fjärran.
Foto: Johan Bentzel

För Marie Hedlund var det naturintresset och en vilja att lära sig nya saker som lockade henne till kursen. Hon har också biodlare i släkten. Själv planerar hon att sätta kupor i anslutning till hemmet i Ystad eller fritidshuset i Sandby Strand.

– Det beror på var det blir bäst för bina att bo.

Andreas Haugaard har redan kommit igång med sin biodling efter att ha fått ta över ett antal kupor av en väns föräldrar. Intresset grundar sig i en förhoppning om bättre skördar i den 3 000 kvadratmeter stora trädgården hemma i Vallösa.

– Jag fick massor av blommor på mitt kvittenträd men bara en frukt. Då kände jag att något måste vara fel. Det måste jag göra något åt.

Kursen består av fem träffar under våren med tyngdpunkt på teoretiska kunskaper. På sommaren erbjuds ytterligare fem träffar för mer praktiska övningar.

– Då gräver vi i kuporna, slungar honung och sådant. Det är den svåraste kursen, för vi kan inte lägga ett schema över sommaren. Vi vet ju inte om det regnar just den dagen. Men vi har fått stor förståelse för att träffarna måste ske på biodlarföreningens och binas villkor. Vi försöker avisera träffarna en vecka i förväg, säger Johan Wallin.

Medborgarskolan Syd erbjuder omkring 300 studiecirklar om året i både praktiska och teoretiska ämnen och står också bakom en lång rad kulturarrangemang.

Ystadsavdelningen bildades redan fem år efter huvudförbundets formation och det gläder Arne Kristoffersson att suget efter folkbildning är lika stort i dag. Samtidigt framhåller han att slår coronakrisen hårt mot studieförbunden.

– 70 till 80 procent av våra cirklar ligger nere. Vi har ju väldigt mycket verksamhet riktad mot äldre personer, och de har ju sina restriktioner. Vi styr över en del kurser till distansverksamhet, men folk vill helst träffas fysiskt. Det är svårt att sitta och dricka kaffe tillsammans över nätet.

Läs mer

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Visning av årets lökodling

Eva Fristedt från ”Narciss och tulpan” visar årets lökplantering i Österlens museums trädgård. Eva ger även råd och tips kring lökodling. Lördagen den 9 maj klockan 11 och klockan 13. Fri entré. Vid Österlens museum i Simrishamn.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.