GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bokhund får ordet i ny barnbok

Ingrid Jönsson, författare och skrivpedagog från Norra Björstorp, har alltid skrivit för barn, men på senare tid har hon börjat skriva för en yngre läsekrets än tidigare. Nu släpper hon läsa lätt-boken ”Bokhunden Edgar och katten Lollo”.
Publicerad 12 april 2018
Ingrid Jönsson, som bor i Norra Björstorp, ger nu ut sin femte barnbok: ”Bokhunden Edgar och katten Lollo”. Hon har för avsikt att precis som tidigare komma ut i skolorna för att möta sina läsare. Som skrivpedagog kan hon kombinera författarbesöket med en skrivarverkstad för barnen. På somrarna bedriver hon även kursverksamhet för vuxna.
Ingrid Jönsson, som bor i Norra Björstorp, ger nu ut sin femte barnbok: ”Bokhunden Edgar och katten Lollo”. Hon har för avsikt att precis som tidigare komma ut i skolorna för att möta sina läsare. Som skrivpedagog kan hon kombinera författarbesöket med en skrivarverkstad för barnen. På somrarna bedriver hon även kursverksamhet för vuxna.

Precis som det finns hundar inom vården som bidrar till bättre välbefinnande för de äldre finns det hundar som hjälper till i skolans värld. Bokhundar kallas de och deras uppgift är att vara ett stöd för elever som behöver öva sig på att läsa. Genom att vara en lugn och tyst åhörare hjälper de barnen att förbättra sin läsförmåga.

I Ingrid Jönssons nya barnbok, ”Bokhunden Edgar och katten Lollo”, är det just en sådan hund som står i centrum. I jagform låter hon hunden Edgar själv berätta sin historia, från den hårda uppväxten hos en elak husse till livet hos Karin, som tar hand om djur som har fallit illa, och om hur den uppblossande konflikten med katten Lollo slutligen leder till uppdraget som bokhund – och försoning.

– Det har varit väldigt roligt att skriva ur hundens perspektiv. Jag har själv haft flera hundar genom åren. Jag har också haft en katt som hette Lollo, som har varit inspiration till katten i boken, säger Ingrid Jönsson.

Egentligen skrev hon boken redan för några år sedan, då hon fick ett tips på en skrivarkurs om ett förlag som efterlyste böcker om just bokhundar. Det blev ingen utgivning då, men nu har det förlag som har gett ut hennes andra fyra böcker, Beta Pedagog, även tagit sig an berättelsen om Edgar.

Boken ingår i en planerad serie om tre böcker och är ett samarbete med illustratören Anna Westin.

– Jag ville gärna jobba just med henne. Hon har tecknat många hundar tidigare och det var viktigt att få Edgar charmig.

Merparten av Ingrid Jönssons böcker har riktat sig till barn i mellanstadieåldern, men hennes två senaste böcker ”Vilse i rymden” (2017) och boken om Edgar, vänder sig främst till en yngre läsekrets mellan sex och nio år.

Det är en så kallad ”läsa lätt”-bok, vilket har ställt nya krav på skrivprocessen. Hon har fått fila mer på texten för att få fram rätt ton.

Releasefesten kommer att hållas på Tomelilla bibliotek inför en specialinbjudan publik: andraklassare från skolor i Tomelilla och Tryde. För Ingrid Jönsson, som till vardags är lärare och skrivpedagog, känns det rätt att fira utgivningen med de tänkta läsarna.

– Det är ju de som är viktiga.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar osterlenmagasinet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.