1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Bra turistsommar - trots hettan

Det har varit en bra turistsommar på Österlen. Det tyder det mesta på även om det dröjer innan alla siffror kring årets turism är klara.
Allt talar för att det har varit en rekordsommar på Österlen.
Foto: Mattias Lundvall

En rundringning till butiker, krögare och museer bekräftar att årets sommar, trots hettan, har varit riktigt bra och att det har varit mycket folk i omlopp.

På bil- och leksaksmuseet Autoseum konstaterar Alf Andersson att man slog fjolårets besökarantal, trots värmen och fotbolls-VM.

Alf Andersson på Autoseum i Simrishamn är nöjd med besökssiffrorna.

– Vi har haft strax över fjolårets besökarantal, så det får man säga är okej. Inte minst med tanke på värmen och fotbolls-VM. Den dagen då det regnade som mest slog vi besöksrekord med 533 besökare.

Bil- och leksaksmuseet invigde en ny hall med Las Vegas-tema under våren och har annonserat flitigt, två insatser som kan ha påverkat antalet besökare, tror Alf Andersson.

– Vi utvecklar ständigt museet och presenterar nya inslag så att de som besökt oss tidigare ska känna att de vill komma hit igen. Till nästa år får vi förmodligen in en sportbil från Koenigsegg och en Formel 1-bil som många säkert kommer vara nyfikna på.

Markus Jonasson på modehuset 1910 i Simrishamn är nöjd med försäljningen efter sommarens turistinvasion. Shorts och kortärmat har gått som smör i solsken.
Foto: Emma Lawesson

Från handlarna är det också positiva tongångar. Markus Jonasson som driver modehuset 1910 i Simrishamn är nöjd med sommarens siffror.

– Det har varit mycket folk på stan och det är fortfarande en hel del turister här, trots att det är slutet av augusti. Jättekul för stans handlare, säger Markus som vill ge kommunen en stor eloge för att de gjort centrum vackert med blommor och planteringar.

– Det känns som att det har varit ovanligt städat och fint. Simrishamn är en attraktiv stad och det upplever säkert våra besökare också.

Försäljningsmässigt har sommaren varit i linje med förväntan. Det är framför allt shorts, t-shirts och kortärmade skjortor som har sålt i värmen. Efterfrågan på långärmat, byxor och jackor har däremot varit mindre.

Markus är även nöjd med sin nya satsning, en outletbutik på Storgatan.

– Vi har förlängt hyresavtalet och kommer hålla öppet vid några tillfällen under hösten och vid tillfällen när vi tror att det är lönsamt.

Under Krämarmarknaden blev det all time high på En gaffel kort på Maritim.

Den varma sommaren har även uppmuntrat till restaurangbesök, något Linda Persson på En gaffel kort på Maritim märkt av.

– Vi är så glada för denna sommar som slagit alla tänkbara rekord. För vår del har det framför allt varit intensivt på kvällarna. Klockan 19.00 skulle vi kunna ha hela torget fullt med ätande gäster och i motsats till förra året har det varit svårt att få gäster att vilja sitta inne och äta. Många har gått om vi inte haft plats ute, säger Linda som uppmuntrat både hotellgäster och restaurangbesökare att oavsett var de väljer att äta, bryta vanorna och äta tidigare eller senare än vanliga 19-20-tiden.

– Då får man en annan upplevelse och mer flyt. Vi som krögare får också en rimlig chans att ta emot fler och ge bättre service, säger Linda Persson.