GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Brons för bubbel från Södra Mellby

2011 sattes de första vinstockarna på Mellby no 5 vingård. Nu har gårdens mousserande vin från 2015 års skörd fått pris.
Publicerad 11 juni 2018
Margaretha Laike och Marek Haraburda gläds åt att deras mousserande vin som släpps i höst nyligen erhöll brons av föreningen Svenskt Vin.
Margaretha Laike och Marek Haraburda gläds åt att deras mousserande vin som släpps i höst nyligen erhöll brons av föreningen Svenskt Vin.

Det var under Svenskt Vins årsmöte på Ronneby Brunn som det österlenska bubblet uppmärksammades. En tolvhövdad jury som graderar de inlämnade vinerna upp till 16 poäng gav Mellby Mousserande 12,9.

– Gränsen för silver går vid 13 poäng, så vi är jättenöjda, säger Margaretha Laike som driver Mellby No 5 vingård tillsammans med Marek Haraburda.

Totalt var 40 viner anmälda till tävlingen varav 25 godkändes. Under bedömningen tittade juryn på utseende och klarhet, arom och smak och helhetsintryck.

Det mousserande vinet från Mellby No 5 vingård föll uppenbarligen juryn i smaken och Margaretha Laike tror att svenskt bubbel har framtiden för sig.

– Det uppfattas som lite festligare och är kanske lättare att ta ett högre pris per flaska för. Något som ofta behövs för att täcka kostnaderna, säger Margaretha Laike.

Odlingen som ligger granne med Adagio B&B och Friden Gårdskrog är på 3000 kvadratmeter. Här växer 700 stockar av druvan Solaris och 100 vardera av Merzling och Seyval blanc som det mousserande är gjort på.

Under april till september lägger Margaretha och Marek ner cirka 300 timmar på odlingen. Det motsvarar 12 timmar i veckan och cirka 20 minuter per stock.

– Det är ingen stor odling, men det är samtidigt ingen hobby. Vi driver det som en kommersiell odling och våra viner finns bland annat på Friden, Franskans Crêperie i Rörum, Eva på Torget i Kivik och på Systembolaget i Simrishamn.

Margaretha och Marek gläds extra mycket åt utmärkelsen då detta är gårdens första mousserande vin.

– Det är ett kvitto på att vi har tänkt rätt. Vi har fått diplom för våra viner tidigare och tangerat bronsnivå, men den här gången nådde vi upp och det är jättekul, säger Margaretha och framhåller det goda samarbetet Österlenska vinbönder emellan.

– Överhuvudtaget finns det ett stort utbyte mellan medlemmarna i Svenskt Vin, både bland hobbyodlare och kommersiella odlare. Vår odling är ganska ung så vi behövde inte göra de misstag som gjorts tidigare. Det har såklart sparat oss tid och pengar.

Ytterligare ett österlenskt vin prisades under Svenskt Vins årskonferens. Ett torrt vitt vin från Hallavångs vingård utanför Gladsax.

Text och bild: Fredrik Ekblad

Solaris är en druva som lämpar sig väl för det svenska klimatet.
Solaris är en druva som lämpar sig väl för det svenska klimatet.
Fredrik EkbladSkicka e-post
Så här jobbar Österlenmagasinet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.