1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Bussar ersätter tågtrafiken

Mellan den 9 september och 8 november ställs all tågtrafik in på sträckan Svarte – Ystad – Simrishamn då Trafikverket gör ett stort upprustningsarbete på sträckan.
Under de kommande två månaderna utför Vägverket omfattande arbeten på Österlenbanan som innebär att all tågtrafik kommer ersättas med bussar.

Trafikverket inleder nu stora insatser för att förbättra järnvägen mellan Ystad och Simrishamn.

När man är klara ska järnvägen bli mer robust, störningarna på sträckan färre och resan med tåg enklare, enligt Vägverket.

Järnvägen mellan Ystad och Simrishamn har fått en kraftig trafikökning de senaste åren och är idag hårt belastad. Därför rustas sträckan upp genom att man byter spår och växlar, bygger mötesspår och förlänger och breddar plattformar i Ystad. Det är ett stort förbättringsarbete som pågår de närmaste åren.

Alla resenärer påverkas av avstängningen i höst och arbetets omfattning gör att man behöver stänga av all tågtrafik på sträckan Svarte – Ystad – Simrishamn, mellan den 9 september och 8 november. Därför ersätts tågtrafiken med buss till och från Svarte.

– Tänk på att bussarna tar längre tid än tåget, så var ute i god tid, säger Anders Engzell, kommunikationsansvarig affärsområde tåg, på Skånetrafiken.

För de som behöver ta bilen en del av resan finns det en pendelparkering vid Ystads station. Det finns också en tillfällig pendelparkering på Hamnplan bakom stationen. Därifrån kan man åka med extrabussen linje 1X mot Svarte station och tillbaka. I Svarte finns begränsat med parkeringsmöjligheter så att köra dit rekommenderas inte.

Störande arbete kommer främst att utföras dagtid. De som bor utmed banan kan uppleva att det är lite bullrigt och stökigt emellanåt, men Vägverket meddelar att man strävar efter att ha så liten påverkan som möjligt.

Tidtabeller och information kring busstrafiken hittar du på skanetrafiken.se/osterlenbanan eller sök resor i Skånetrafikens app.

Läs mer

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Musik

Spontana musikaliska äventyr skänker tröst

Spontanmusik har blivit kyrkomusikern Nadja Erikssons sätt att nå ut i coronatider. Hon tänker att musiken har en läkande kraft och skänker en välbehövlig glädje.

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.