unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Campus Österlen erbjuder studier på hemmaplan

Campus Österlen, som sedan knappt ett år tillbaka erbjuder högre utbildningar på plats i Simrishamn, bjuder den sjätte februari in till sin första informationsdag någonsin.
Campus Österlen blir ett nav för högre utbildning i sydöstra Skåne. Den stora landsbygdsutredningen, som gjordes för några år sedan, lyfte fram kompetensförsörjningen som en avgörande fråga för framtiden, framhåller Mirlinda Iberdemaj, utbildningsansvarig, och Marie Liljenberg, verksamhetschef, som här står i ett av de toppmoderna studierummen.
Campus Österlen blir ett nav för högre utbildning i sydöstra Skåne. Den stora landsbygdsutredningen, som gjordes för några år sedan, lyfte fram kompetensförsörjningen som en avgörande fråga för framtiden, framhåller Mirlinda Iberdemaj, utbildningsansvarig, och Marie Liljenberg, verksamhetschef, som här står i ett av de toppmoderna studierummen.
Foto: Johan Bentzel

Campus Österlen startade i april i fjor och välkomnar studerande efter gymnasienivå. Det betyder att Simrishamn numera kan erbjuda utbildning från förskola ända upp till högre studier inom kommunens gränser.

– Det är väldigt häftigt att en så liten kommun som Simrishamn har hela utbildningskedjan, säger Mirlinda Iberdemaj, utbildningsansvarig.

Verksamhetens uppdrag är att stärka kompetensen på Österlen med omnejd samt bidra till att fler både bor kvar i och flyttar till området.

Utöver rena universitets- och högskolekurser, som erbjuds i samarbete med lärosäten i hela landet, anordnas uppdragsutbildningar åt både privata och offentliga arbetsgivare.

Campus Österlen är Skånes enda campus med kommunal huvudman. Däremot finns det andra verksamheter, exempelvis Lärcentrum på Norra Station i Hässleholm, som driver eftergymnasiala utbildningar på ett liknande sätt.

Framöver är tanken att även erbjuda så kallade yrkeshögskoleutbildningar (YH). Sedan i januari i år har Campus Österlen ett uppdrag från Region Skåne att skapa förutsättningar för YH-utbildningar i Skånes sydöstra hörn.

– I år kom det in nästan 1 100 ansökningar från hela landet till Myndigheten för yrkeshögskolan om att få starta YH-utbildningar. Strax under 200 kom från Skåne och av dessa blev 52 beviljade. Vi var inte en av dem, men vi ansöker igen, säger den hoppfulla verksamhetschefen Marie Liljenberg och berättar att det inte är ovanligt att man får ansöka flera gånger.

Campus Österlen delar nyrenoverade lokaler med den kommunala vuxenutbildningen (Komvux) på Storgatan 25 i Simrishamn.

Där finns också Lärcentrum, där de studerande har tillgång till studie- och grupprum samt modern teknik på både vardagar och helger.

Personer som studerar på distans kan också använda lokalerna och dessutom i många fall göra sina tentor där. Erfarna och utbildade tentamensvakter ser till att allt går rätt till.

– Det är en jättefin service. Förra veckan hade vi 23 tentamina här på fem dagar. Så är det förstås inte varje vecka, men i genomsnitt har vi en om dagen, säger Marie Liljenberg.

Ett par öppna hus har det också blivit sedan starten, men den sjätte februari är det dags för den allra första informationsdagen, då det är möjligt att vid olika stationer få veta mer om nästa läsårs kurs- och programutbud samt lyssna på både studerande och personal.

Besökare hälsas välkomna klockan 15.30–18.

quote
Det är väldigt häftigt att en så liten kommun som Simrishamn har hela utbildningskedjan.

I skrivande stund erbjuder Campus Österlen sex utbildningar under läsåret 2020/2021, men fler kan tillkomma.

Det treåriga programmet ”Grundskolelärare med inriktning mot fritidshem” är än så länge en uppdragsutbildning åt sju skånska kommuner, däribland Simrishamn.

Det är en nödvändig kompetenshöjande åtgärd, då det numera är ett krav att ha minst en behörig medarbetare på varje fritidshem.

– Det gynnar både arbetsgivaren, som får behörig personal, och de anställda, som kan gå en utbildning samtidigt som de har sin tjänst kvar, säger Marie Liljenberg.

Kursen ”Barnrätt i teori och praktik” riktar sig på ett liknande vis till redan förvaltningsanställda, medan de fristående 30-poängskurserna i psykologi och pedagogik kan sökas av alla med grundläggande behörighet.

Det sistnämnda gäller även 7,5-poängskurserna ”Konflikter och konflikthantering”, som startar nästa vår, samt ”Bättre Lean för service och tjänster”.

– Men Lean-kursen riktar sig framför allt till organisationer, så vi har gått ut med förfrågningar till olika arbetsgivare, säger Mirlinda Iberdemaj.

Siktet är inställt på att inom tre år ha startat minst åtta yrkeshögskoleutbildningar, sju fristående kurser och tre programutbildningar, berättar Marie Liljenberg.

– Vi vill vara en naturlig kunskapshöjande faktor i kommunen och i den här delen av Skåne. Tanken är att näringslivet och offentlig sektor ska vända sig till oss, så att vi kan hjälpa dem att skapa utbildningar utifrån deras behov. På det sättet kan företagen växa och medborgarna få en starkare ställning.

Med Campus Österlen kan Simrishamn som enda kommun i sydöstra Skåne erbjuda hela utbildningskedjan, från förskola till högre studier.
Med Campus Österlen kan Simrishamn som enda kommun i sydöstra Skåne erbjuda hela utbildningskedjan, från förskola till högre studier.
Foto: Johan Bentzel